24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportBruxelles: Băsescu va participa la Consiliul European de primăvară, unde va semna...

Bruxelles: Băsescu va participa la Consiliul European de primăvară, unde va semna Tratatul fiscal

Preşedintele Băsescu a ajuns la Bruxelles, unde va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea Consiliului European de primăvară, în marja căreia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, relatează Mediafax

Astăzi, şeful statului va participa la Summit-ul Partiddului Popular European, apoi, la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European.

În cursul serii, este programat un dineu de lucru al şefilor de delegaţii, unde, potrivit invitaţiei transmise şefilor de stat şi de guverne de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se vor discuta problemele economice ale UE, extinderea Schengen şi acordarea statutului de ţară candidată pentru Serbia.

Vineri dimineaţă, de la ora 10.00, este prevăzută ceremonia de semnarea a Tratatului de guvernanţă fiscală, urmată de sesiunea oficială de lucru a Consiliului European, la finalul căreia preşedintele Băsescu are anunţată o conferinţă de presă cu jurnaliştii români.

Din delegaţia şefului statului fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum şi consilierul prezidenţial pentru relaţii internaţionale şi politici europene, Bogdan Mănoiu.

La reuniunea Consiliului European se va liderii europeni vor discuta şi despre măsurile de stimulare a creşterii şi a ocupării forţei de muncă, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Pe agenda Consiliului European figurează şi pregătirea poziţiilor comune ale UE care vor fi promovate în cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) şi G20 (18-19 iunie 2012), precum şi al Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă Rio+20 (20-22 iunie 2012), conform comunicatului Preşedinţiei.

La Consiliul Afaceri Generale, care a avut loc marţi, România a prezentat la discuţiile privind Serbia o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor între Bucureşti şi Belgrad.

Serbia nu va accepta “condiţii imposibile” pentru aderarea la UE, a declarat însă preşedintele Boris Tadici, subliniind că vlahii de pe teritoriul sârb refuză să se declare români, informează pagina online a agenţiei ANSA.

Guvernul a aprobat, marţi, semnarea de către România a Tratatului de guvernanţă fiscală, care impune reguli privind disciplina bugetară prin limitarea deficitului şi a datoriei publice, document care urmează să fie semnat de preşedintele Traian Băsescu, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

“S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată”, a spus Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală a fost semnat, în urmă cu o săptămână, de liderii coaliţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat însă că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.

La jumătatea lunii februarie, la finalul consultărilor pe această temă organizate la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Tratatul convenit de ţările UE nu este o urgenţă a şefului statului, ci trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea acestei decizii.

La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor “reguli de aur” privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.

Cele mai citite

Partidul premierului britanic Rishi Sunak, rezultate slabe, arată datele sondajelor recente

Sondajele din Marea Britanie indică un dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak. Specialiștii folosesc termenul „extincție electorală” și spun că partidul de la guvernare...

Doar 80 dintre cele 91 de țări participante au semnat comunicatul final la conferința de pace pentru Ucraina

Doar 80 dintre cele 91 de țări participante au semnat comunicatul final la conferința de pace pentru Ucraina, care s-a desfășurat în Elveția. Conferința a...

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă