33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Vizitatorii lagărului de la AUSCHWITZ sunt ŞOCAŢI. Cum a decis administraţia...

VIDEO. Vizitatorii lagărului de la AUSCHWITZ sunt ŞOCAŢI. Cum a decis administraţia să MODERNIZEZE muzeul

Vizitatorii care au ajuns, în ultimele zile, la fostul lagăr nazist de la Auschwitz (Polonia) s-au declarat şocaţi de ceea ce au găsit  înauntru.

Administraţia complexului memorial a avut iniţiativa de a spori confortul publicului, instalând în curtea muzeului, imediat după intrare, duşuri care pulverizează apă, de tip sprinkler.

Din păcate însă, ideea conducerii muzeului s-a dovedit neinspirată. O serie de turişti s-au declarat şocaţi de această facilitate, întrucât duşurile în funcţiune le-au sugerat vechile instalaţii, care serveau la exterminarea deţinuţilor.

Camerele de gazare folosite de nazişti la Auschwitz aveau aspectul unor duşuri.

“Imediat după ce am coborât din autobuz am ajuns la aceste duşuri, nou construite. Am fost şocat. A fost ca şi cum aş fi primit o lovitură în stomac”, a declarat Meir Bulka, turist venit din Israel.

Meir Bulka (48 de ani), un om care şi-a pierdut o serie de rude în fostele lagăre naziste, a declarat pentru Jerusalem Post că aceste duşuri cu picături de apă “arată precum cele în care erau forţaţi să intre evreii, la camerele de gazare”.

Turistul a subliniat că toţi israelienii care au văzut noile duşuri au o senzaţie extrem de dezagreabilă, iar un vizitator le-ar fi considerat chiar „instalaţii din vremea Holocaustului”.

Administraţia fostului lagăr a respins acuzaţiile, precizând că nu a  instalat duşuri cu jet de apă (care ar fi putut eventual aminti de fostele camere de gazare) ci doar sprinklere. În plus, aceste instalaţii sunt puse în funcţiune doar în zilele în care, în regiunea fostului lagăr, este extrem de cald.

“Ca urmare a valului de caniculă abătut asupra Poloniei, sprinklerele răcoresc aerul din zona apropiată intrării în muzeu. Ele sunt plasate în zona în care se formează şirul celor care cumpără biletele de intrare, o zonă situată în plin soare, fără nicio sursă de umbră”, precizează administraţia lagărului.

Pe de altă parte, rabinul şef al Poloniei, Michael Schudrich, a luat apărarea administraţiei lagărului, explicând că temperatura din zonă ajunge, ziua, la 40 de grade Celsius, iar conducerea muzeului are datoria să aibă grijă de vizitatori.

“Se va căuta o instalaţie cu un aspect mai puţin sensibil, precum şi un alt amplasament”, a precizat Michael Schudrich.

Controversa legată de spriklerele din curtea muzeului continuă în prezent pe reţelele de socializare. “În Israel nu aveţi asemenea facilitaţi?”, întreabă un american. “Ba da, dar în Israel nu au existat lagăre de exterminare”, îi răspunde un israelian.

Peste un milion de oameni au fost exterminaţi la Auschwitz în cel de-al doilea război mondial. Cei mai mulţi dintre ei au fost evrei. În acelaşi lagăr, naziştii au mai ucis ţigani, luptători din Rezistenţă, prizonieri de război sovietici, precum şi homosexuali.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

NATO trece mai multe rachete nucleare din depozitare în “standby”, anunță Stoltenberg

NATO își trece mai multe focoase nucleare din starea de depozitare în cea de "standby", a anunțat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg,...

România a deschis scorul împotriva Ucrainei. 1-0, gol marcat de Stanciu

România a deschis scorul în meciul cu Ucraina, la turneul final al Campionatului European din Germania, Euro 2024. În minutul 29 al primei reprize, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă