18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialVa scăpa Oltchim de lacăt pe poartă?

Va scăpa Oltchim de lacăt pe poartă?

Introducerea administrării speciale la Oltchim, cum a fost gândită aceasta de Guvern, nu va proteja uzina chimică de creditorii privaţi. Încă un eşec în privatizarea combinatului va duce dacă nu la închiderea uzinei, la cea a unei bune părţi a acestuia.

Viitorul celui mai mare combinat chimic din România nu sună deloc bine după eşecul negocierilor purtate de stat cu patronul OTV, Dan Diaconescu, privitoare la cumpărarea a 54% din pachetul de acţiuni Oltchim deţinut de stat.

Guvernul s-a angajat în luna august, în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, să lichideze voluntar Oltchim dacă privatizarea eşuează.

Angajamentul nu a fost făcut public nici de Guvern, nici de FMI.

„Dacă privatizarea eşuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară”, este promisiunea asumată suplimentar de Guvern. Contactat de Mediafax,  preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorga­nizare şi Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator şi presupune, în final, închiderea companiei respective.

Oltchim, la mâna FMI

Potrivit premierului Victor Ponta, Oltchim ar mai avea o şansă, anume încă o tentivă de privatizare în condiţiile unei strategii viabile. „De unde ştim ce înseamnă viabilă? De unde ştim că FMI o va accepta?”, se întreabă avocatul Gheorghe Piperea specialist în insolvenţă. Guvernul va relua privatizarea Oltchim în cel mult şase luni, dacă privatizarea combinatului cu Dan Diaconescu va eşua, declara recent premierul.

Şanse de supravieţuire

Opiniile specialiştilor în pri­vinţa viitorului Oltchim sunt divergente. În timp ce avocatul Gheorghe Piperea se îndoieşte de succesul unei viitoare tentative, analistul economic Ionel Blănculescu afirmă că Oltchim este o companie prea mare şi prea importantă pentru a urma soarta altor companii de stat închise în ultimii ani. „Administrarea specială nu face decât să amâne finalul, căci se suspendă, nu se rezolvă problemele”, spune avocatul. Dacă ar fi menajat de creditorul-stat şi eventual de bănci, Oltchim nu va fi protejat de numeroşii creditori privaţi, chiar mici. Oricare va putea cere insolvenţa, spune Piperea.

Intrând în administrare specială, şi nu în insolvenţă, administratorul nu va putea ataca în instanţă înstrăinările frauduloase de active. „Insolvenţa nu ar fi dat bine la electorat”, crede Piperea că a fost motivul pentru care statul a evitat-o, preferând administrarea specială. Aceasta este o procedură din 2002, destinată pregătirii societăţilor pentru privatizare.

Concedieri şi salarii  întârziate

Ionel Blănculescu numeşte procedura administrării speciale, aleasă de stat, drept o „struţo-cămilă” cu anumite puteri, dar nu precum cele din cazul insolvenţei.  El afirmă că pregătirea privatizării, primirea ofertelor serioase va dura câteva luni bune. Odată selectat viitorul acţionar majoritar, administrarea specială se va încheia, iar acesta va trebui să identifice şi să operaţionalizeze centrele de profit, o parte a personalului urmând să fie disponibilizată. „Vor fi necesare capital de lucru şi inteligenţă managerială. Oltchim are poten­ţial foarte mare, e condamnat să nu fie lichidat. Produse precum cele făcute acolo vedem oriunde în jurul nostru”, spune Blănculescu. Reintrarea în normalitate în privinţa plăţii salariilor va dura două-trei luni, acestea urmând să fie plătite din profituri, până atunci banii putând veni fie de la OPSPI, fie de la bănci.

Oltchim are un nou director

Directorul general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora, Mihai Bălan, va prelua conducerea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), numirea fiind aprobată marţi de către CA al combinatului, au declarat surse din Ministerul Economiei.

 

3,2 milioane euro sunt cheltuielile lunare cu salariile, inclusiv taxe, la Oltchim

Cele mai citite

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...
Ultima oră
Pe aceeași temă