22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o “problemă de reputaţie”, a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, care face parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, preluat de agerpres.ro.

După grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International, grupul bancar italian UniCredit este banca europeană cu cea mai mare expunere pe Rusia, iar o altă mare bancă italiană, Intesa Sanpaolo, lucrează şi ea pentru vânzarea operaţiunilor sale din Rusia.

“Trebuie să pleci din Rusia”, le-a spus Panetta jurnaliştilor la conferinţa de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din ţările G7, care a avut loc la Stresa, nordul Italiei.

“Există unele dificultăţi obiective pentru că plecarea din Rusia este complicată, trebuie să găseşti un cumpărător ştiind că eşti pus într-o situaţie dificilă, poate fi un proces costisitor, cu toate acestea trebuie să pleci pentru că ai o problemă de reputaţie”, a adăugat Panetta.

Subsidiara din Rusia a UniCredit a fost afectată luna aceasta de o sechestrare de active în valoare de 463 milioane de euro, în legătură cu un proiect abandonat de gaze naturale pentru care banca a furnizat garanţii.

Referindu-se la situaţia din zona euro, Fabio Panetta a apreciat că a venit momentul pentru o reducere de dobândă. “Cred că avem condiţiile pentru o modificare a politicii monetare” la reuniunea consiliului guvernatorilor din 6 iunie, a spus Panetta. “Avem o mantră de a lua deciziile care se impun la momentul fiecărei reuniuni dar eu cred că există un larg consens şi chiar şi cei care aveau unele îndoieli încep să se apropie de un acord privind o reducere”, a adăugat guvernatorul Băncii Italiei.

Întrebat dacă oficialii din G7 au discutat despre starea băncilor la acest moment, Panetta a spus că “ceea ce vedem astăzi în Italia şi Europa este un sistem bancar sănătos cu o capitalizare bună”.

Pe lângă SUA şi Italia, care asigură în acest an preşedinţia grupului, din G7 mai fac parte Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a trecut la sancționarea grupului italian UniCredit, mai exact un tribunal din Rusia a ordonat punerea sub sechestru a activelor, conturilor, proprietăţilor imobiliare şi acţiunilor UniCredit din companiile subsidiare, ca parte a acţiunii în instanţă care implică banca italiană, conform actelor judiciare.

Decizia Curţii de arbitraj din Sankt Petersburg acoperă titluri de valoare, proprietăţilor imobiliare şi conturi aparţinând UniCredit, precum şi 100% din acţiunile UniCredit Leasing şi UniCredit Garant, evaluate la 462,7 milioane de euro.

UniCredit a fost unul dintre garanţii din contractul pentru construirea cu grupul german Linde a unei instalaţii de procesare a gazelor, contract care a fost reziliat în urma sancţiunilor occidentale.

Luna trecută, subsidiara rusă a companiei italiene Ariston a fost plasată temporar sub conducerea unei entităţi a grupului rus Gazprom, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă