33.8 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInternaționalȘeful CE nu va exclude cooperarea cu parlamentarii de extremă-dreapta ai Europei

Șeful CE nu va exclude cooperarea cu parlamentarii de extremă-dreapta ai Europei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns din nou criticilor care au denunţat disponibilitatea sa de a coopera cu grupurile de dreapta din Parlamentul European, relatează DPA sâmbătă, potrivit news.ro.

“Este vorba de a câştiga forţele politice care sunt atât de importante pentru o majoritate de centru”, a declarat şefa executivului UE într-un interviu acordat postului de radio german Deutschlandfunk.

Ea a precizat că va colabora cu partidele şi politicienii democraţi, indiferent de grupul lor politic din parlament.

Criteriul pentru mine este ca parlamentarii cu care vrem să lucrăm să fie în favoarea Europei, în favoarea Ucrainei împotriva Rusiei şi în favoarea statului de drept, a declarat ea, referindu-se la membri ai Parlamentului European.

Von der Leyen s-a confruntat pentru prima dată cu critici în aprilie după ce nu a exclus cooperarea în Parlamentul European cu grupul de dreapta Conservatori şi Reformişti Europeni (ECR), din care face parte şi partidul de extremă-dreapta Fraţii Italiei al premierului italian Giorgia Meloni.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că este “foarte întristat de ambiguitatea unora dintre declaraţiile politice” ale lui von der Leyen, care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

“Va fi posibilă doar stabilirea unei preşedinţii a Comisiei care să se bazeze pe partidele tradiţionale … Orice altceva ar fi o greşeală pentru viitorul Europei”, a adăugat Scholz.

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o înţelegere cu grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) după alegerile europene din luna iunie, scrie POLITICO, conform actualitate.org.

Printre aceste formaţiuni s-ar afla partidul Fraţii Italiei, gruparea Georgiei Meloni, şi partidul Lege şi Justiţie din Polonia, însă von der Leyen a declarat că „depinde foarte mult de cum va arăta compoziţia Parlamentului şi de cine se află în ce grup”.

O alianţă între ECR şi Partidul Popular European al lui von der Leyen ar putea însemna o schimbare semnificativă spre dreapta în ceea ce priveşte elaborarea politicilor UE – pe teme de la migraţie la legislaţia privind clima, drepturile femeilor şi apărare, relevă sursa citată.

Cu toate acestea, un astfel de acord ar putea destrăma coaliţia dintre grupul lui von der Leyen şi socialişti, însă ea trebuie să menţină această alianţă pentru a-şi asigura un nou mandat la conducerea Comisiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

În două județe bisericile vor sta deschise toată ziua pe timpul caniculei

Episcopia Hușilor a anunțat că toate ”bisericile din mediul urban să fie deschise, pe tot parcursul zilei”, pentru ca oamenii să aibă unde să...

O celebră insulă italiană a rămas fără turiști din cauza lipsei de apă

Insula italiană Capri a interzis sâmbătă debarcarea turiştilor din cauza lipsei de apă, ca urmare a unor probleme de alimentare de pe continent, potrivit...

EURO 2024: Georgia-Cehia 1-1

Georgia şi Cehia au încheiat la egalitate, 1-1 (1-0), meciul care a avut loc sâmbătă, pe Volksparkstadion din Hamburg, în Grupa F a...
Ultima oră
Pe aceeași temă