21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialUn 15 martie într-o Românie europeană

Un 15 martie într-o Românie europeană

Sunt născută într-un sat la poalele Munţilor Apuseni şi crescută în spiritul valorilor tra–diţionale româneşti.

Educaţia şi viaţa mi-au demonstrat însă, că nu poţi judeca un om după naţionalitate ori culoare, că dacă doreşti să convieţuieşti cu „celălalt” trebuie să-i accepţi virtuţile dar şi să-i tolerezi micile imperfecţiuni, fiind convinsă că asocierea şi deschiderea îmbogăţesc cultura unei comunităţi şi îi dezvoltă spiritul concurenţial.

Am parcus la rându-mi paginile unei istorii extrem de mitizate realizată în regimul comunist. Din povestea transmisă din generaţie în generaţie şi familiei mele, am retrăit multe dureri ale istoriei. Însă oare, ce rost mai au umbrele trecutului, când astăzi suntem cu toţii europeni?

Oare cât mai valorează în acest secol întreţinerea unei politici bazată exclusiv pe factorul etnic într-o Europă liberă de asemenea constrângeri?

Aş vrea de 15 martie să trecem în uitare ura şi resentimentul, să abandonăm o retorică naţionalistă furibundă şi complet inutilă în favoare unei comunicări mai bune.

Haideţi să evadăm din acest univers închis şi perfect al discursului etnic. Haideţi să înţelegem că celor ce erau obişnuiţi să parcurgă un singur drum deja trasat li se deschid acum în faţa, o mulţime de drumuri potenţiale. Haideţi să fim deschişi şi uşor dezordonaţi sentimental 🙂

Cred că astăzi, în Ardeal, putem depăşi sentimentul unei aceleaşi lumi dominată de dispreţul faţă de celălalt în favoarea unei comunităţi unite şi prospere.

Discursurile intransigente trebuie să rămână de 15 martie ferecate în sertarul trecutului, amintind că ura nu rezistă la uzura timpului iar că noile forme de coeziune socială ale modernităţii au depăşit epoca măcinării fără cruţare a construcţiilor istorice tradiţionale.

În ultimii ani procesul reconcilierii istorice, atât de necesar, s-a dezvoltat la foc încet. Trebuie deschise mai multe ferestre de comunicare, trebuie construite mai multe noduri informaţionale care să pună mai bine în legătură majoritatea cu minorităţiile, excluzând variantele frontale, de exprimare agresivă ori de cultivare a forţei.

Şi mai cred că astăzi, din străfundul întortochiat al istoriei este important să amintim, că totuşi, Avram Iancu şi Petofi Şandor au conceptualizat asemănător dar au acţionat diferit, o revoluţie, la ’48!

Aurelia Cristea este  specialist în asigurări. Text preluat de pe www.aureliacristea.ro

(n.red. – 15 martie este ziua când maghiarii serbează declanşarea Revoluţiei de la 1948 în Budapesta)

Cele mai citite

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

De ce trebuie să țină cont fotbaliștii Naționalei, ca să nu joace la EURO precum clasa politică de pe Dâmbovița

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...
Ultima oră
Pe aceeași temă