15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTimbuktu - mai departe de capătul lumii

Timbuktu – mai departe de capătul lumii

Mulţi am auzit de acest loc, dar şi mai mulţi cred că nici măcar nu există. Pentru unii dintre noi intră la categoria Fata Morgana, un vis născocit din oboseală şi sete: Timbuktu, oraşul de la capătul lumii, mirajul de la capătul deşertului.

Timbuktu există. Este un oraş în vestul Africii, în Mali, la capătul deşertului Sahara. De făcut, de cumpărat, de admirat… nu prea e nimic pe aici. Însă legenda este de multe ori mai puternică decât realitatea. Timbuktu e un oraş pierdut în deşert, departe de orice aşezare şi e tocmai această depărtare care i-a păstrat aura de mister. Deşi azi, în oraş, există chiar un aeroport internaţional care serveşte turiştii ce vor să ajungă la „capătul lumii”.

Fondat în secolul al X-lea, oraşul a fost întotdeauna un loc de popas atât pentru arabii din nordul Africii, cât şi pentru etnicii din sudul continentului, pe drumul ce leagă Africa Neagră de Nord şi implicit de Europa. Deşi pare ivit la propriu din deşert, Timbuktu era, în trecut, o oază imensă cu câmpuri înverzite şi izvoare. În limba berberă „buqt” înseamnă departe iar „timbuktu” înseamnă la capătul pământului. Oraşul a avut multe perioade de înflorire, datorită comerţului care se făcea aici între negustorii din sud şi cei din nord. Încă de la începuturi, oraşul a devenit un important centru de învăţământ islamic, Universitatea Sankore, fondată în 989, funcţionează şi în zilele noastre, fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din lume. Celebre sunt şi cele aproape 700.000 de manuscrise păstrate de familiile bogate din Timbuktu: adevărate enciclopedii pe subiecte diverse, precum astrologia, comerţul sau medicina. Astăzi, manuscrisele sunt cercetate într-un institut special din Timbuktu şi înfăţişate publicului în câteva muzee din oraş.

Timbuktu, în prezent, arată ca un oraş fantomă. Toate clădirile sunt construite din noroi, iar secolele de vânturi şi nisip ce au trecut peste ele le-au dat o frumuseţe stranie. Parcă te-ai afla pe lună, iar câţiva extratereştri excentrici au ridicat în joacă nişte castele de nisip. Probabil, exclusiv pentru acest sentiment lumea vine să viziteze Timbuktu… să vadă cu ochii lor că oraşul de la marginea lumii… există. Încercaţi să fiţi următorii care se conving de acest lucru.

Timbuktu se află pe lista de monumente UNESCO încă din 1988. Între 1990 şi 2005 organizaţia a derulat un program de prezervare a oraşului aflat în pericol de a fi înghiţit de deşert. Programul s-a încheiat cu succes, iar acum oraşul este din nou al turiştilor (puţini, câţi or fi) pentru a-l admira şi a se simţi departe.

Cele mai citite

Alexander Zverev, campion la Foro Italico

Germanul Alexander Zverev a câştigat pentru a doua oară în carieră turneul ATP Masters 1.000 de la Roma, după ce l-a învins în finală...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă