24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialStare de urgenţă prelungită la Christchurch, în urma cutremurului din Noua Zeelandă

Stare de urgenţă prelungită la Christchurch, în urma cutremurului din Noua Zeelandă

Starea de urgenţă instituită sâmbătă la Christchurch, cel de al doilea cel mai important oraş din Noua Zeelandă, în urma unui cutremur cu magnitudinea 7, care a provocat pagube însemnate, a fost prelungită până miercuri, a anunţat luni Ministerul Apărării Civile, citat de AFP, monitorizată de Mediafax.

 

Potrivit autorităţilor, luni au continuat să se înregistreze replici ale cutremuului cu magnitudinea 7, care a produs pagube estimate la două miliarde de dolari (1,12 miliarde de euro) şi cel puţin doi răniţi grav.

Armata a fost chemată în ajutor, luni, pentru a-i înlocui pe poliţiştii care supraveghează centrul oraşului Christchurch, unde accesul este parţial interzis, din cauza imobilelor care ameninţă să se prăbuşească şi de teama comiterii unor jafuri.

“Starea de urgenţă a fost prelungită până miercuri, la miezul nopţii (15.00, ora României)”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Civile.

O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost, de asemenea, introdusă sâmbătă, după ce au fost comise primele jafuri.

Aproximativ 200 de persoane, ale căror case au fost declarate nelocuibile, şi-au petrecut noaptea în refugii.

Şcolile, magazinele şi numeroase întreprinderi continuau să fie închise luni, iar locuitorilor li s-a cerut să rămână în case, în aşteptarea inspectării a peste 500 de locuinţe avariate.

Cutremurul, al cărui hipocentru s-a aflat la o adâncime de 16,1 kilometri, a afectat o zonă de până la 30 de kilometri nord-vest de Christchurch, potrivit Institutului american USGS.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria Noii Zeelande, o ţară situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la îmbinarea plăcilor australiană şi pacifică, unde produc aproximativ 15.000 de cutremure anual.

Ultimul cutremur important, cu magnitudinea de 7,8, care a avut loc la 16 iulie 2009, era localizat la 12 kilometri adâncime, într-o regiune puţin populată, Fiordland.

 

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă