32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalSUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus în funcția de șef al statului.

Departamentul de Stat al SUA a făcut public un comunicat comun transmis de SUA, Canada și Marea Britanie. Este vorba de o „Declarație comună care dezvăluie activitatea subversivă a Rusiei și interferența electorală care vizează Republica Moldova”.

„Noi, guvernele Canadei, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii, suntem uniți în confruntarea cu agresiunea și subversiunea Rusiei împotriva societăților democratice”, subliniază Declarația comună a SUA, Canadei și Marii Britanii.

„Dorim să abordăm astăzi acțiunile Kremlinului în Republica Moldova. Președinta Maia Sandu și instituțiile de securitate ale Republicii Moldova au avertizat că Kremlinul încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din octombrie și a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE”, precizează Declarația comună.

„Împărtășim preocupările puternice ale președintelui Sandu cu privire la utilizarea de către Kremlin a grupărilor criminale pentru a finanța activități politice și a submina instituțiile democratice ale Republicii Moldova. Felicităm liderii Republicii Moldova pentru că continuă să gestioneze cu capacitate aceste amenințări, să construiască reziliența și să mențină pacea și securitatea, în timp ce promovează reformele democratice și revigorează economia țării”.

Amintim că, acum trei săptămâni, apăruse și informația că NATO pregătește o misiune de sprijin într-o țară din afara Alianței. Nu s-a indicat că ar fi vorba de Republica Moldova însă, dintre țările ne-membre NATO, cea mai vulnerabilă în fața Rusiei ar fi Republica Moldova.

Republica Moldova nu are intenția să devină membru NATO. În schimb, Republica Moldova este stat candidat la integrarea în UE.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă