21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStadionul Naţional: Veniţi la meciuri pe jos!

Stadionul Naţional: Veniţi la meciuri pe jos!

Noul stadion va avea 1.400 de locuri de parcare. Edilii le consideră suficiente şi promit că în preţul biletelor va fi inclus transportul pe RATB, dar aglomeraţia i-ar putea face pe mulţi să meargă pe jos.

Lucrările de reabilitate şi modernizare a Stadionului Naţional „Lia Manoliu” sunt în grafic, dar problema locurilor de parcare nu a fost şi nici nu va fi rezolvată. În proiect există o singură parcare, subterană de 300 de locuri, la care vor avea însă acces doar oficialităţile, sportivii participanţi la competiţii şi VIP-uri. Cei 55.000 de suporteri, care pot încăpea în tribunele stadionului, vor trebui să aleagă între a veni la stadion pe jos sau cu mijloacele de transport în comun, şi a-şi parca autoturismele pe străzile din jurul stadionului, spre „bucuria” locatarilor din zonă. Bogdan Hreapcă, directorul general Direcţia Investiţii şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Capitalei, ne-a asigurat că absenţa unei parcări de 6.000 – 7.000 de locuri nu a fost o scăpare. „În primul rând, potrivit prevedrilor UEFA, nu este permis ca un stadion, să aibă parcare mai aproape de 1 km de stadion pentru a evita incidentele nedorite dintre suporteri. Cu toate acestea, în locul unde în momentul de faţă se află staţia de betoane, care deserveşte stadionul, vom construi o parcare supraterană, P+2, de 1.400 de locuri, care la ultimul etaj va avea un teren de fotbal, sau alte sporturi. Lucrările vor începe cel mai probabil în martie anul viitor şi apreciem că vor fi finalizate în septembrie 2011. Ne-am gândit că, ţinând seama de configuraţia zonei, cu multe spaţii verzi şi parc, această parcare va putea fi utilizată şi de publicul larg atunci când pe stadion nu există evenimente”, a explicat Bogdan Hreapcă.

Transport gratuit pe RATB, cu bilet de meci

De asemenea, funcţionarul public a dezvăluit motivele pentru care nu i-a îngrijorat absenţa spaţiilor din jurul Stadionului Naţional unde să fie amenajate parcări. „Noi am luat în calcul în special promovarea ideii ca oamenii să vină la stadion fără maşini.

Din acest motiv, avem în plan ca biletele scumpe oferite să aibă, inclus în preţ accesul gratuit în parcarea de lângă stadion, în limita celor 1.400 de locuri. Mai mult, pentru cei care vor alege să folosească mijloacele de transport în comun, vom face demersuri ca în preţul biletelor de acces pe stadion să fie inclus transportul gratuit pe mijloacele de transport care merg în zonă”, a precizat Bogdan Hreapcă.

Varianta Oprescu – două parcări-turn

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, este, la rândul său, convins că parcarea nu va fi o problemă, dar s-a gândit şi la o variantă de rezervă în cazul în care cele 1.400 de locuri se vor dovedi insuficiente în cazul unei cereri pentru ocuparea stadionului la întreaga sa capacitate. „Deocamdată, ne concentrăm să finalizăm stadionul pentru a-l inaugura oficial în august, anul viitor. Dacă se va dovedi că locurile de parcare pe care le-am proiectat deja vor fi insuficiente, mă gândesc la o variantă de rezervă. Vom face eforturi financiare suplimentare şi vom construi, în apropierea intrării, două parcări sistem turn, de trei sau patru etaje, cu o capacitate de 3.000 de locuri fiecare.

Allianz Arena, München – 9.800 locuri de parcare

Stadionul Allianz din Munchen (66.000 de locuri), construit pentru Campionatul Mondial din 2006, are cea mai mare parcare acoperită din Europa, cu 9.800 de locuri. Pe lângă acestea, alte 1.200 de locuri de parcare au fost construite în cadrul primelor două etaje ale stadionului, alte 350 de locuri de parcare pentru autobuze şi alte 130 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi.

Amsterdam Arena – 9.000 locuri de parcare

Stadionul din Amsterdam, care are o capacitate de 53.000 de locuri, se bucură de nu mai puţin de 9.000 de locuri pentru autoturisme şi 170 pentru autobuze.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă