22.1 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternaționalErdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din Turcia, transmite sâmbătă AFP, citând decretele publicate în Jurnalul oficial, conform agerpres.ro.

În decizia sa, preşedintele Erdogan menţionează vârsta înaintată şi starea de sănătate a foştilor responsabili ai armatei, condamnaţi în 2018 la închisoare pe viaţă în urma unui proces cu răsturnări de situaţie.

Unul din cei şapte generali graţiaţi, Cevik Bir, considerat creierul loviturii de forţă militare, fusese deja pus în libertate din motive de sănătate.

În 1997, primul şef al unui guvern islamist turc, Necmettin Erbakan, mentorul lui Recep Tayyip Erdogan, a fost împins să demisioneze de către Statul Major în numele apărării laicităţii. Acest puci, care s-a desfăşurat fără niciun foc de armă, a fost numit ‘lovitura de stat postmodernă’.

Armata turcă a răsturnat trei guverne civile – în 1960, 1971 şi 1980, iar în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 a avut loc o tentativă de lovitură de stat a unei facţiuni din armată.

După victoria în alegeri a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) în 2002, guvernul islamo-conservator al lui Erdogan a acţionat pentru a reduce influenţa militarilor în viaţa politică.

Erdogan ar fi fost avertizat despre PUCI de către serviciile secrete ale RUSIEI. Moscova evită să comenteze informația

Președintele Recep Erdogan a fost informat despre tentativa de lovitură de stat din Turcia, inclusiv despre intenția de a fi asasinat, de către serviciile secrete ale Rusiei, anunță agenția de presă iraniană Farsnews.

Potrivit acestei surse, “diplomați de la Ankara” au dezvăluit că Erdogan a aflat despre apropierea unei lovituri de stat cu doar câteva ore înainte de a fi declanșată. Informațiile i-au fost transmise lui Erdogan de către MIT (agenția guvernamentală de informații a Turciei – nesubordonată armatei Turciei), care le primise de la “omologii ruși”.

Astfel, “armata rusă din regiune a interceptat mesaje codate și schimburi de mesaje militare, extrem de sensibile, care arătau că armata Turciei este gata să dea o lovitură de stat împotriva administrației la Ankara”.

Mesajele includeau și instrucțiuni ale unor ofițeri referitoare la hotelul Grand Yazici Club Turban din stațiunea Marmaris, unde se afla în vacanță Erdogan, care cereau arestarea sau chiar uciderea lui Erdogan.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Nicușor Dan e pe val… în marea formată la Piața Unirii

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, e pe val, după ce a reușit să obțină și un al doilea mandat de...

Ucraina, la EURO 2024, cu România, precum PNL în coaliția cu PSD: inexistentă pe teren

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, lucrează din greu să-și contureze o imagine de președinte-jucător, constatând un oaresce dor...
Ultima oră
Pe aceeași temă