21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSemnele Apocalipsei în Rusia. Putin şi Medvedev, în competiţie pentru conducerea ţării?

Semnele Apocalipsei în Rusia. Putin şi Medvedev, în competiţie pentru conducerea ţării?

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev vrea să candideze pentru un al doilea mandat la conducerea ţării. Totuşi, înainte de a-şi face publică intenţia, el trebuie să obţină binecuvântarea premierului Vladimir Putin care se gândeşte şi el să mai candideze pentru un mandat la preşedenţie, informează Spiegel Online.

Alegerile prezidenţiale de anul acesta se anunţă a fi un eveniment pline de surprize pentru că tensiunea  începe încă de acum să se facă simţită. Situaţia este rezultatul faptului că elita Rusiei se teme, nu pentru binele ţării, ci pentru binele lor. Miniştrii, guvernatorii sau alţi oficiali de rang înalt nu se pot decide cui să îi rămână loial, să fie de partea lui Putin sau a lui Medvedev.

În decembrie Rusia va avea alegerile parlamentare, urmate peste trei luni de cele prezidenţiale,  principalii candidaţii pentru conducerea ţării fiind Vladimir Putin şi Medvedev. 

Astfel, actualul preşedinte- Medvedev şi-a declarat dorinţa de a mai rămâne un mandat la Kremlin, dar intenţiile lui Putin nu sunt încă clare. Întoarcerea lui în fruntea ţării este dorită mai ales de foştii comandanţii KGB care se tem pentru slujbele lor şi beneficiile de care se bucură.

Bătălia a început

Se pare că lupta pentru supremaţia Rusiei nu va fi una politică, ci una ghidată de intrigile din spatele scenei, potrivit jurnalistului Matthias Schepp.

Confruntările dintre taberele lui Putin şi a lui Medvedev au început deja să apară, la fel şi replicile acide dintre cei doi lideri. Într-un discurs ţinut la o fabrică de rachete nucleare, Putin a criticat atacurile NATO asupra Libiei.  Reacţia lui Medvedev nu a întârziat să apară, iar în după- amiază aceleiaşi ziel el a condamnat aceste remarci pe care le-a catalogat ca fiind “inacceptabile”.

În spatele acestor declaraţii înţepătoare se mai duce o bătălie a directorilor staţiilor de televiziune care nu ştiu ce declaraţii să difuzeze şi ce programe să difuzeze pentru a evita greşelile.

O ţară obişnuită cu un singur şef

Spiegel Online scrie că Rusia nu este o ţară care să accepte doi lideri şi nu are nicio tradiţie în împărţirea puteririlor. Aşadar, în lupta pentru putere au început deja să apară jocurile de culise, iar politicienii pot fi siguri de un singur lucru: cei care vor face o mutare prea repede vor avea multe de pierdut.

În aprilie, Gleb Pavlovsky, un liberal ce a fost pentru mult timp consilierul neoficial de la Kremlin l-a catalogat pe Medvedev ca fiind candidatul ideal şi a avertizat că întoarcerea lui Putin va fi o mişcare proastă. Pentru aceste declaraţii, bărbatul a fost concediat, la fel ca şi un suporter al lui Putin care a criticat poziţia lui Medvedev faţă de conflictul din Libia.

Deşi  între cei doi lideri pare să fi început o competiţie, multe persoane îşi pun încă întrebarea dacă Putin şi Medvedev sunt rivali sau fac parte dintr-o echipă care vrea să deruteze publicul cu diferite tactici. Totuşi, cea mai mare întrebare pentru ţară este: de ce să se teamă Rusia mai mult, de un alt mandat a lui Medvedev sau de întorcerea lui Putin?

Actualui preşedinte a concediat mai mulţi oficiali de top şi politiceni ce aveau legături cu tabăra lui Putin, iar premierul a anunţat epurări pentru perioada post-electorală – un avertisment pentru toţi cei de loialitate îndoielnică.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă