32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalPolonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. "Am luat decizia de...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind și granița Uniunii Europene, considerată vulnerabilă în fața potențialilor dușmani. Polonia se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad, Republica Belarus și Ucraina, iar preocuparea crește în contextul temerilor că ar putea deveni o țintă următoare pentru Moscova.

“Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”, adică circa 2,34 de miliarde de euro, “în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice”, a declarat Tusk, prezentând un proiect numit “Scutul estic”, potrivit Agerpres.

“Acest sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre”, a adăugat Tusk.

Polonia, alături de Ucraina

De la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina în februarie 2022, Varșovia s-a angajat ferm alături de Kiev, devenind un susținător necondiționat al acesteia și, în același timp, principalul punct de tranzit pentru echipamentele militare occidentale destinate Ucrainei.

Confruntată cu amenințarea din partea Rusiei, Polonia a adoptat o abordare decisivă în modernizarea rapidă a forțelor sale armate, alocând un buget de apărare de aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB), unul dintre cele mai ridicate procente din rândul țărilor membre ale NATO.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Coldplay lansează album nou în luna octombrie

Trupa Coldplay a dezvăluit planurile de a lansa cel de-al 10-lea album de studio, intitulat "Music of the Spheres", în luna octombrie. Aceasta va...

Se împart funcțiile de vârf la NATO și la UE. Nu apare vreo poziție disponibilă pentru Klaus Iohannis

Imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 se negociază funcțiile de vârf la nivelul Uniunii Europene, în paralel cu negocierile pentru postul de...

Cel mai persistent parfum pentru femei

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă