30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRetrospectiva unui mare artist in saloanele de arta Cluj-Napoca: Gy. Szabo Bela

Retrospectiva unui mare artist in saloanele de arta Cluj-Napoca: Gy. Szabo Bela

In saloanele de onoare al Muzeului de Arta din Cluj-Napoca a avut loc, zilele trecute, inaugurarea expozitiei retrospective de gravura si pictura a unui mare artist, Gy. Szabo Bela, care la 26 august ar fi implinit 100 de ani de la nastere.

Este vorba de un centenar care a determinat conducerea muzeului si specialistii, in mod deosebit, pe dr. Alexandra Rus, precum si mostenitorii marelui artist, preotul Ferenczy Miklos si sotia sa, Anamaria, sa-l omagieze impreuna cu publicul clujean prin aceasta magnifica manifestare.
Gy. Szabo Bela, cunoscut si apreciat in epoca sa, a lasat in urma lui un adevarat tezaur de arta: 18.000 de lucrari dintre care 1.300 de gravuri, 15.000 de desene, 2.000 de pasteluri si 300 de picturi. Si numai citirea si enumerarea acestor cifre arunca deodata o lumina puternica asupra personalitatii de exceptie a celui care a fost artistul Gy. Szabo Bela, originar din Cluj-Napoca, dar un adevarat pelerin, care, iubind lumea, natura, oamenii, a cutreierat o buna parte din planeta.
Chiar el ne spune in memoriile lasate: “In viata mea am avut norocul sa am multe impresii extraordinare. Am mangaiat un sarpe boa la Florenta, iar la granita bulgara i-am invatat sa danseze tango pe cativa politisti greci. Am vazut in miniatura “facerea lumii” in incandescenta lavei Vezuviului si in incordarea ghetarului Grossglockner; am baut vinul cactusilor indieni de la poalele muntelui Popocatepetl si m-a luat la intrecere la inot cu speciile din marile grecesti. M-am simtit la mine acasa chiar si intre monstri auriti ai budismului – fiindca desenam. Intr-un singur caz, in Mexic, am fost blestemat de o cersetoare, careia i-a fost frica ca nu cumva sa fie vrajita prin desen”.
Iar drumurile lui se vad acum transfigurate in arta fie ca se intituleaza “Pescar sarac” (1933), fie “Dealuri” (1938), fie “Sat tropical” (1956) etc., tablouri realizate intr-o cromatica armonioasa, bogata si imbietoare etc. Sau, lucrarile sale de gravura extrem de percutante, cu desene clare, robuste, care definesc un caracter hotarat si sigur pe sine.
De altfel, numeroasele autoportrete in tehnica gravurii asa ni-l si arata… Un artist care ne transmite de peste ani nu numai frumosul ingemanat in atatea lucrari, ci si un mesaj cald: “A lucra sanatos intr-un mediu curat, a ne gandi putin si la semenii nostri – carora le dedicam lucrarile noastre – aceasta ar fi, dupa parerea mea, adevarata fericire a artistului”.
Nu pot incheia aceste randuri fara a aminti ca, de fapt, picturile lui Gy. Szabo Bela sunt prezentate pentru prima oara publicului clujean, fiind in fata unei premiere plastice deosebite; si ca cei care vegheaza la mostenirea lui artistica, familia preotului amintit, a donat 200 de gravuri – alese cu grija de muzeografi, ca fiind cele mai reprezentative pentru acest mare artist – Muzeului de Arta Cluj.
Ca o completare la retrospectiva de la Cluj-Napoca mai amintim ca pe straduta din spatele muzeului se afla si casa memoriala a artistului, unde amatorii de frumos pot face vizite, intrand intr-o atmosfera de basm, gratie picturilor ce creeaza o ambianta feerica locului.

Cele mai citite

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă