21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPremieră în justiţie: aviz pentru arestarea judecătorului Costiniu

Premieră în justiţie: aviz pentru arestarea judecătorului Costiniu

CSM a avizat, miercuri, cererea DNA pentru reţinerea şi arestarea judecătorului Florin Costiniu, implicat în dosarul senatorului Cătălin Voicu, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare. Este pentru prima dată când procurorii anticorupţie primesc undă verde pentru arestarea unui judecător al Înaltei Curţi.

“Nu am săvârşit nicio faptă penală. Mă simt absolut nevinovat”, a spus Costiniu jurnaliştilor prezenţi miercuri seara, în faţa reşedinţei sale, şi a asigurat că se va prezenta joi în faţa judecătorilor.

“Mă voi prezenta, aşa cum am făcut-o întotdeauna. Am încredere în echidistanţa judecătorilor”, a spus Costiniu, adăugând că este posibil ca asupra cazului să se exercite o presiune pentru că “de  trei săptămâni avem de-a face cu o telejustiţie”.

“Am încredere în autorităţile statului. Voi aştepta”, a completat Costiniu. În ceea ce priveşte legătura sa cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, judecătorul susţine că l-a văzut “de vreo două ori, cumulat cam 10 minute”.

Plenul CSM urmează să discute, în şedinţa de joi, o notă a Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la protestul magistraţilor, intitulat “Integritate şi demnitate”, prin care 400 de judecători şi procurori au cerut Consiliului să ia atitudine faţă de cazurile de corupţie din sistem.

Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei din 8 aprilie a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se regăseşte o notă a Direcţiei legislaţie documentare şi contencios privind protestul magistraţilor intitulat “Integritate şi demnitate”, pe care membrii CSM urmează să o ia în discuţie.

Aceasta este prima reacţie a CSM faţă de protestul iniţiat, pe 30 martie, de trei judecătoare, printre care şi preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan. Protestul celor trei magistraţi s-a propagat rapid în sistemul judiciar, 400 de judecători şi procurori aderând la petiţie în doar trei zile.

Petiţia înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde două părţi. Prima se referă la cazurile de încălcare a normelor de etică profesională, faţă de care magistraţii vor ca membrii CSM să aibă “o poziţie fermă şi neechivocă”. Astfel, magistraţii cer Consiliului măsuri ferme pentru “asanarea sistemului judiciar”, încălcările Codului deontologic fiind la fel de nocive ca şi faptele de corupţie, se arată în textul protestului.

“CSM are datoria sa analizeze nu doar comportamentul celor care sunt subiecţi ai unei anchete penale, dar şi comportamentul celor care au încălcat normele etice fără ca prin aceasta să se comită infracţiuni”, potrivit sursei citate. Protestul judecătorilor şi procurorilor vine după apariţia în mass media a informaţiilor potrivit cărora doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), respectiv Cristian Jipa şi Florin Costiniu, sunt implicaţi în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu.

Pe de altă parte, protestul semnat de cei 400 de magistraţi vorbeşte despre suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la “clarificarea modalităţii în care judecători ulterior anchetaţi de DNA au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar”.

De asemenea, magistraţii care au aderat la protest consideră că interviul prin care sunt numiţi judecătorii de la ÎCCJ este lipsit de transparenţă, iar criteriile de alegere au devenit “din ce în ce mai oculte”. Mai mult, protestatarii fac referire şi la cazurile în care membri ai CSM sau ai aparatului Consiliului au fost promovaţi la Înalta Curte.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a declarat, pe 30 martie, că Inspecţia Judiciară a CSM a sesizat, pe 29 martie, Comisia de Disciplină în ceea ce îi priveşte pe cei doi judecători implicaţi în dosarul senatorului Cătălin Voicu, comisie care a demarat deja cercetările. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va respecta toate prevederile legale în ceea ce îi priveşte pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Cristian Jipa şi Florin Costiniu, implicaţi în dosarul senatorului Cătălin Voicu, a mai spus Floricăi Bejinaru pe 30 martie, la Antena 3.

De asemenea, Bejinaru a reamintit că CSM s-a autosesizat în privinţa celor doi judecători încă din momentul în care au apărut informaţii în presă potrivit cărora magistraţii sunt cercetaţi în dosarul lui Voicu şi şi-a exprimat regretul că verificările demarate de inspectorii judiciari nu s-au finalizat rapid.

Florica Bejinaru a arătat că inspectorii CSM au finalizat, pe 29 martie, verificările preliminare în cazul celor doi judecători, iar membrii Comisiei de disciplină au fost sesizaţi în privinţa lor. Totodată, a arătat preşedintele CSM, Comisia de disciplină a demarat cercetările în cazul judecătorilor Costiniu şi Jipa, având la dispoziţie maxim 60 de zile pentru a hotărî dacă va sesiza Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. “Secţia pentru judecători va aplica sanţiunea, ca instanţă de judecată disciplinară pentru judecători. Cea mai aspră sancţiune care poate fi aplicată este excluderea din magistratură, care a mai fost aplicată de CSM, atunci când s-au constatat abateri disciplinare foarte grave”, a adăugat Florica Bejinaru.

DNA a precizat, pe 17 decembrie, că judecătorul Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile a instanţei supreme, este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenţă, infracţiune ce ar fi fost săvârşită de Cătălin Voicu, senatorul PSD pus sub urmărire penală săptămâna trecută. “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de învinuitul Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Infracţiunea de trafic de influenţă este reţinută în sarcina inculpatului Cătălin Voicu, cercetat în acelaşi dosar penal”, se arată în comunicatul DNA.

Ulterior, în februarie, procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele judecătorului Cristian Jipa, în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, au declarat, pentru NewsIn surse judiciare. Judecătorul Jipa s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a luat la cunoştinţă învinuirea de complicitate la trafic de influenţă.

Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat preventiv, pe 30 martie, pentru 30 de zile, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acesta prezentându-se la Direcţia de Cercetări Penale, unde a intrat în jurul orei 20.00. Ulterior, pe 2 aprilie, Completul de 9 Judecători al ÎCCJ a menţinut decizia de arestare preventivă.

 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă