18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialPozarea plăcilor ceramice

Pozarea plăcilor ceramice

Dacă v-aţi decis să montaţi singuri plă­­cile ceramice, atunci trebuie să luaţi în calcul răspunsul la câteva întrebări. De unde începem montajul plăcilor? Câte variante de placare există? Cum montăm plăcile pe suprafeţe curbe?

 

Planul de distribuire a plăcilor

Tendinţa actuală esta ca în bucătării placarea pereţilor să se facă numai în zona de lucru, mai exact acolo unde preparăm şi gătim alimentele (între chiuvetă şi aragaz). În băi se mai practică placarea totală a pereţilor, dar ea nu este necesară pe toţi cei patru pereţi, ci doar în zona funcţională (lavoar şi cadă) pentru a proteja suprafeţele expuse umidităţii excesive.

Înainte de a cumpăra gresie şi faianţă faceţi măsurători exacte, luând în calcul şi eventualele elemente decorative: borduri, margini şi neapărat grosimea rosturilor. Atenţie! De regulă furnizorii recomandă, conform cataloagelor de prezentare, modelele de placare în funcţie de designul plăcilor. Apelaţi la informaţiile furnizate de ei. Pentru încăperi mici folosiţi plăci deschise la culoare, fără model, care să dea impresia de mai mult spaţiu.

De unde se începe placarea pe perete?

Ca regulă generală, placarea pereţilor se face de jos în sus şi trebuie să fie aspectuoasă în zona de maximă vizibilitate. Pentru băile obişnuite de la bloc este importantă placare corectă deasupra căzii de baie, fiind partea cea mai expusă privirii la intrarea în cameră. Astfel, placarea se începe de la mijlocul peretelui, de jos în sus. După pozarea primelor două rânduri centrale de faianţă se continuă concomitent înspre extremităţi, iar plăcile decupate vor fi cele din colţurile încăperii.

Dacă aveţi o baie mai mare, cu un unghi mai evident, placarea se începe de pe muchie, de jos în sus şi îmbrăcând cu faianţă fiecare perete în parte. Ca regulă generală, cu colţurile închise (unghi de 90º) plăcile decupate trebuie să formeze iluzoriu dimensiunile unei plăci întregi.

Cum se face placarea ­pardoselii?

Ca regulă generală, pardoseala se plachează frumos, estetic, în zona de maximă vizibilitate, acolo unde nu există mobilier. Deci, înainte de decorarea pardoselii, gândiţi-vă bine unde aşezaţi mobilierul! În plus, dacă acoperiţi cu plăci ceramice pereţii, trebuie să aveţi în vedere corelarea rosturilor dintre plăcile de pe perete cu cele de pe pardoseală, la intersecţia dintre cele două suprafeţe.

Toate cele enumerate mai sus constituie câteva generalităţi de bază în pozarea (modul de placare) faianţei şi gresiei. Varietatea extraordinară care există pe piaţă lasă oportunitatea amenajării în diverse moduri şi stiluri. Nu vă ghidaţi numai după culoare şi model, ci luaţi în calcul dimensiunea camerelor, gradul lor de iluminare şi modul de amplasare a celorlalte obiecte. 

Cele mai citite

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă