21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPolonia: O victimă a prăbuşirii avionului prezidenţial va fi exhumată. Rudele victimelor...

Polonia: O victimă a prăbuşirii avionului prezidenţial va fi exhumată. Rudele victimelor se îndoiesc de acurateţea anchetei ruse

Autorităţile poloneze au exhumat unul dintre oamenii care au murit împreună cu preşedintele Lech Kaczynski în accidentul aviatic din 2010, din Rusia, deoarece familia decedatului a declarat că nu are încredere în autopsia efectuată de medicii ruşi.

Un procuror militar, Zbigniew Rzepa, a confirmat faptul că trupul lui Zbigniew Wassermann, un fost ministru pentru serviciile secrete, a fost exhumat luni la cimitirul din Cracovia.

Bărbatul a fost ucis împreună cu alte 95 de persoane, inclusiv preşedintele, prima doamnă, şi oficiali militari şi guvernamentali atunci când avionul prezidenţial s-a prăbuşit, în aprilie 2010, lângă Smolensk, Rusia.

Fiica lui Wassermann a declarat că a cerut ca tatăl ei să fie exhumat deoarece crede că ruşii au falsificat informaţii din raportul autopsiei lui şi că documentul „nu este autentic”. Ea a menţionat faptul că raportul vorbea despre organe pe care bărbatul nu le mai avea de câţiva ani de zile.

Procurorii militari au insistat asupra faptului că exhumarea a fost făcută în urma unor îndoieli cu privire la detaliile autopsiei, nu la identitatea lui Wassermann.

Prăbuşirea avionului a dus la tensionarea legăturilor dintre Polonia şi Rusia şi unele dintre rudele victimelor şi-au exprimat îndoielile cu privire la cum s-a ocupat Rusia de situaţie în urma dezastrului.

Presa poloneză scrie că şi alţi membri ai familiilor victimelor de la Smolensk se îndoiesc de veridicitatea autopsiilor rudelor şi au cerut exhumări, în cazuri similare. Unele dintre rudele victimelor dau vina pe prim-ministrul Donald Tusk pentru că le-a permis autorităţilor ruse să preia controlul în autopsierea cadavrelor şi securizarea locului prăbuşirii. Oamenii rămân neîncrezători în ruşi şi cred că Moscova încearcă să ascundă posibilele greşeli pe le-a făcut în ancheta dezastrului. Alţii cred chiar că ruşii au prăbuşit avionul intenţionat.

Accidentul a avut loc în condiţii de ceaţă groasă şi ancheta efectuată de guvernul polonez a conchis că acesta a fost provocat de greşeli de pilotaj şi o proastă îndrumare din partea controlorilor de trafic aerian ruşi. Investigaţia ruşilor a conchis că ruşii nu au nicio vină în acest caz.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă