14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPloile de primăvară fac pagube: culturi distruse, fântâni contaminate, porturi închise

Ploile de primăvară fac pagube: culturi distruse, fântâni contaminate, porturi închise

Ploaia şi vântul puternic au creat probleme serioase, duminică, în Constanţa. Activităţile în toate porturile au fost suspendate, iar pe un bulevard din oraş s-a circulat pe un singur sens de mers, din cauza unei schele care s-a prăbuşit pe şosea, potrivit digi24.ro.

Din cauza vântului puternic, schela unui imobil aflat în construcţie s-a prăbuşit pe şosea şi a blocat astfel un sens de mers al unui important bulevard din Constanţa.

Schela din metal a căzut peste două maşini parcate chiar în faţa şantierului. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Vremea capricioasă le-a creat probleme şi autorităţilor portuare. Din cauza ploii şi a vântului ce bate în rafale, care ating pe alocuri peste 60 km/h, toate porturile din judeţul Constanţa au fost închise.

Astfel, comandanţii navelor au fost sfătuiţi să acosteze la mal şi să aştepte ca vântul să se mai domolească. Meteorologii spun că şi astăzi vom avea parte de vreme rea, iar primele speranţe de ameliorare le putem avea abia de mâine încolo.

Ploaia care nu mai conteneşte să cadă distruge culturile din mai multe zone situate în partea de vest a ţării. În Arad şi Timiş, de exemplu, suprafeţe întinse de culturi agricole au fost acoperite de ape.

Pagubele sunt atât de mari încât localnicii chiar se gândesc să ceară ajutoare de stat, asta pentru că o treime dintre culturi sunt distruse definitiv. În Arad, de exemplu, peste 1.000 de hectare de teren agricol şi păşune stau sub ape din cauza ploilor abundente, astfel că pe câmp s-au format adevărate lacuri. Prefectura judeţului va evalua situaţia şi va trimite un raport detaliat la Bucureşti.

La Belinţ, în judeţul Timiş, plantele au putrezit în pământ, fiind acoperite de ape. Nici grâul nu a scăpat neafectat, astfel că localnicii sunt hotărâţi să ceară despăgubiri, mai ales că ei au cheltuit sume mari pe arat, semănat şi discuit.

După ce inundaţiile le-au distrus terenurile agricole ori le-au afectat gospodăriile, locuitorii din sudul Bihorului se confruntă cu un nou pericol: contaminarea fântânilor.

Avertismentul a fost lansat de Direcţia judeţeană de Sănătate Publică, instituţie care va verifica fântânile din zonele afectate de revărsările de ape.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică le transmit locuitorilor din aşezările afectate de inundaţii să nu bea apă din fântâni pâna nu o fierb sau să o folosească pe cea îmbuteliată.

Medicii spun că există riscul ca apa din puţuri să fie improprie consumului. Revărsarea râurilor peste terenurile agricole a făcut ca pesticidele şi substanţele chimice folosite pentru tratarea culturilor să se infiltreze în pânza freatică şi să ajungă în fântâni.

Dacă este consumată, apa contaminată poate provoca imbolnăviri grave ale sistemului digestiv, ce pot duce chiar şi la deces. Specialiştii vor lua probe din fântânile din mai multe zone din sudul Bihorului şi vor stabili cât de afectată este apa.

Cele mai citite

Dacian Cioloș a declarat că nu are prea mari emoţii cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European

Europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat, luni, la Ploiești, că nu are "prea mari emoții" cu privire la viitoarea majoritate din Parlamentul European. El s-a...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă