28.5 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăInternaționalUn șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și nu apare niciodată în public, o existență secretă care l-a ajutat să supraviețuiască la șapte tentative de asasinat, scrie Reuters.

Acum este căutat în afara Fâșiei Gaza, de unde a condus atacul din 7 octombrie, care a luat Israelul prin surprindere, ucigând 1.200 de persoane și creând o criză pentru guvernul de extremă dreapta prin luarea de peste 250 de ostatici.

Parchetul Curții Penale Internaționale a declarat luni că a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, șeful apărării sale și trei lideri Hamas pentru presupuse crime de război, inclusiv pentru Deif.

Israelul a negat comiterea de crime de război în războiul din Gaza.

Decizia CPI „echivalează victima cu călăul”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas.

Judecătorii de instrucție ai Curții vor trebui să stabilească dacă există suficiente dovezi pentru a emite mandate de arestare.

Deif a supraviețuit la șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, într-o carieră lungă și secretă în cadrul grupului militant, lăsându-l desfigurat și folosind un scaun cu rotile.

În lunile care au trecut de la 7 octombrie, se crede că Deif a dirijat operațiunile militare ale Hamas din tunelurile și străzile din Gaza, alături de colegi de rang înalt.

Urcând în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri a grupului și expertiza în fabricarea de bombe. Deif a figurat pe lista celor mai căutate persoane din Israel timp de decenii și este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe cu bombă.

El și alți doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar format din trei membri care au planificat raidul din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

În urma acestuia, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a promis că îi va elimina pe cei trei: Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, Deif, șeful aripii militare, și Marwan Issa, adjunctul său, care a fost declarat ucis de Israel în martie.

Într-o casetă audio difuzată în timp ce Hamas lansa mii de rachete pe 7 octombrie, Deif a numit raidul „Potopul Al Aqsa”, semnalând că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.

În mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea cel mai sfânt loc al islamului care a înfuriat lumea arabă și musulmană, Deif a început să planifice operațiunea, a declarat o sursă apropiată Hamas.

„A fost declanșată de scenele și imaginile cu Israelul care a luat cu asalt moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului, bătând credincioșii, atacându-i, târând bătrâni și tineri afară din moschee”, a declarat sursa.

Există doar trei imagini ale lui Deif: una de 20 de ani, o alta cu el mascat și o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România devine pol regional de transport și logistică datorită investițiilor record ale Guvernului PSD în infrastructura mare

De la preluarea mandatului la șefia Guvernului, Marcel Ciolacu a reușit să mobilizeze resursele țării pentru investiții ce au atins un nivel fără precedent...

Președintele Italiei, primit de Iohannis. FOTO

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, și-a început vizita oficială în România, fiind primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. În 2024, România și Italia aniversează 145...

Suedia, acord de apărare cu SUA

Parlamentul suedez a aprobat, cu o largă majoritate, un acord de apărare cu Statele Unite, care, potrivit oponenţilor săi, deschide calea pentru desfăşurarea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă