27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialORA va cere Serviciului Pasapoarte informatii pentru baza de date a copiilor...

ORA va cere Serviciului Pasapoarte informatii pentru baza de date a copiilor adoptati international

Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) va solicita date de la Serviciul Pasapoarte pentru realizarea unei baze de date a copiilor adoptati international, deoarece, in prezent, sunt informatii putine despre copiii adoptati pana in 1997, a declarat luni, pentru Mediafax, secretarul de stat Bogdan Panait, in urma unui material publicat de Romania libera.

 

 

Secretarul de stat a precizat ca, la preluarea mandatului, a cerut organizarea arhivei ORA si deschiderea dosarelor de adoptie, actiune care a inceput in mai 2009, pana acum fiind verificate dosarele de adoptie de dinainte de 1993.

Bogdan Panait a precizat ca din anul 1991 exista doar 10 -15 dosare de adoptie, care sunt incomplete.

"Vrem sa identificam ce avem si sa cerem, pentru completare, documentele existente in arhiva tribunalului. Statul trebuie sa poata pune la dispozitie, daca i se cere, informatii despre familia naturala a fiecarui cetatean adoptat, iar pentru asta trebuie sa existe un sistem, care, in acest moment, nu exista", a declarat secretarul de stat.

Acesta a spus ca va initia discutii cu Serviciul Pasapoarte, care are date despre numele copiilor inainte si dupa adoptie, despre numele parintilor sau datele de nastere. Demersuri similare ar putea fi facute si la alte institutii care ar putea furniza astfel de informatii.

"Vom solicita aceste informatii pentru a putea face o baza de date", a mai spus Panait.

Potrivit secretarului de stat, in cateva luni de zile, la ORA au fost primite peste 100 de solicitari de la persoane care au fost infiate si care doreau sa-si cunoasca familiile naturale.

Panait a mai spus ca in intreaga Europa sunt foarte multe cazuri de copii adoptati in urma cu 20 – 30 de ani, care vor sa-si identifice parintii, iar tari, precum Irlanda sau Ungaria, au legislatie specifica privind accesul copiilor la propria identitate.

Guvernul a aprobat in 2 septembrie un act normativ care permite ORA sa sprijine copiii si tinerii adoptati in demersurile lor de a-si cunoaste familiile biologice, in acest scop putand colaborand cu alte persoane juridice publice sau private.

Potrivit Ordonantei de urgenta de modificare a Legii 274/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea ORA, institutia a capatat noi atributii, printre care si cea de a ajuta persoanele adoptate sa isi cunoasca familiile biologice, daca doresc acest lucru.

In nota de fundamentare care insotea actul normartiv se mentiona ca ORA a primit numeroase cereri de la persoanele adoptate care doreau sa afle informatii despre familiile si rudele lor biologice si sa li se faciliteze contactul cu acestea.

"Desi initial aceste solicitari au avut un caracter sporadic, in ultimii doi ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a acestui fenomen, determinata atat de maturizarea si evolutia personala a celor adoptati, cat si de atentia deosebita acordata de institutiile straine cu atributii in domeniul dreptului fiecarei persoane de cunoastere si stabilire a propriei identitati. Majoritatea statelor europene au reglementat expres aceste aspecte, stabilindu-se atat modul in care se realizeaza acest drept, cat si institutiile responsabile", precizau initiatorii actului normativ.

Includerea unei atributii exprese in sarcina ORA va contribui la evitarea unor demersuri initiate pe cont propriu de catre cei implicati, ceea ce ar putea genera o imixtiune in viata intima si privata sau traume emotionale, sustineau initiatorii ordonantei de urgenta.

Misterul copiilor pierduti de Romania: "Nu stim care au fost adoptati"

Cele mai citite

FOTO&VIDEO. Kate Middleton, prezentă la parada Trooping the Colour, în prima apariție publică după diagnosticul de cancer

Kate Middleton are prima apariție publică de la diagnosticul de cancer. Regele Charles al III-lea și nora sa, Kate Middleton, Prințesa de Wales, au făcut...

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei "permite" războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului...
Ultima oră
Pe aceeași temă