37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalNoul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Noul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de vedere politic şi zguduită de tentativa de asasinat asupra premierului Robert Fico în urmă cu o lună, relatează AFP şi dpa, preluat de agerpres.ro.

„Politica nu trebuie să-i divizeze” pe slovaci şi „nu trebuie să devină motorul emoţiilor negative şi distructive”, a spus în discursul său de învestire Pellegrini, care a câştigat alegerile din aprilie cu 53% din voturi.

El a înlocuit-o în funcţia de şef al statului pe liberala Zuzana Caputova care nu a fost prezentă la ceremonie.

Potrivit noului preşedinte, ţara sa este divizată de „un zid înalt mental”.

„Astăzi, acest zid este deja stropit cu sânge. Şi dacă nu mai vrem vărsare de sânge, trebuie să dărâmăm acest zid împreună”, a spus el, referindu-se la tentativa de asasinat a premierului Robert Fico pe 15 mai.

Rănit de patru gloanţe trase de un „lup singuratic”, care a invocat motive politice, şeful guvernului populist, aflat în convalescenţă, a declarat recent că este gata să-şi reia activităţile la sfârşitul lunii iunie.

„Gloanţele asasinului nu numai că au afectat sănătatea premierului, ci şi certitudinea noastră că aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată în Slovacia”, a declarat Pellegrini, în vârstă de 48 de ani.

El a promis că va „reunifica” ţara, sfâşiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin şi o opoziţie pro-occidentală.

Noul preşedinte este un aliat apropiat al premierului Fico, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a blocat ajutorul militar pentru Kiev de la preluarea mandatului în octombrie.

Partidul lui Fico, Smer, a câştigat alegerile legislative de anul trecut cu un discurs împotriva războiului şi promiţând „niciun singur glonţ pentru Ucraina”.

Deşi funcţia sa este în principal onorifică, preşedintele slovac este comandantul şef al forţelor armate, ratifică tratatele internaţionale şi numeşte principalii magistraţi.

„Slovacia a fost, este şi va rămâne un element solid al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, însă nu îi va fi teamă să vorbească cu o voce suverană”, a declarat Peter Pellegrini sâmbătă, cu câteva zile înainte de prima sa călătorie în străinătate – luni el îl va înlocui pe Fico la summitul european informal de la Bruxelles.

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea de cuvânt a instanţei, Katarina Kudjakova, citată de TASR, AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

Un procuror al Parchetului general a cerut menţinerea în custodie a acuzatului Juraj Cintula, având în vedere ‘posibilitatea unei evadări şi riscul ca acesta să-şi continue activitatea criminală’, a precizat purtătoarea de cuvânt a tribunalului penal special din Pezinok, la nord-est de Bratislava.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă