36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalGiorgia Meloni e îngrijorată de ascensiunea extremei drepte după votul pentru Parlamentul...

Giorgia Meloni e îngrijorată de ascensiunea extremei drepte după votul pentru Parlamentul European

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni şi-a exprimat sâmbătă speranţa că Uniunea Europeană va ţine cont în politicile sale de „mesajul” transmis de cetăţenii europeni la recentele alegeri pentru Parlamentul European, marcate de o puternică ascensiune a extremei drepte, relatează AFP.

Meloni, întărită în urma acestui scrutin cu peste 28% din voturi pentru partidul său de orientare neofascistă Fratelli d’Italia, şi-a exprimat speranţa ca „Europa să înţeleagă mesajul venit din partea cetăţenilor europeni, pentru că a trage concluzia din alegerile europene că totul a fost bine ar fi, mă tem, o lectură mai degrabă părtinitoare”.

„Cetăţenii europeni cer pragmatism, o abordare mai puţin ideologizată a diferitelor mari probleme”, a afirmat Meloni în conferinţa de presă susţinută la închiderea summitului şefilor de stat şi de guvern din G7, care s-a desfăşurat de joi până sâmbătă la Puglia (sud), sub preşedinţia italiană.

Giorgia Meloni este o adversară virulentă faţă de Pactul verde european şi promovează în schimb o înăsprire a măsurilor în dosarul legat de migraţie.

„Cred că politica trebuie să răspundă în special indicaţiilor care vin de la cetăţeni”, a insistat ea.

Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări membre ale UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru a negocia asupra „top jobs”, conducătorii principalelor instituţii ale UE şi în special asupra eventualei reconfirmări a Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

„Ne vom reuni luni şi vom începe evaluările”, a confirmat ea, amintind că „propunerea” pentru preşedinţia Comisiei „revine Partidului Popular European (PPE), partidul cu cel mai mare număr de parlamentari”.

Doisprezece din cei 27 membri ai Consiliului European sunt membri ai PPE şi, potrivit unei reguli nescrise, învingătorul în alegerile europene poate revendica preşedinţia Comisiei Europene.

Meloni şi-a exprimat dorinţa ca „Italiei să i se recunoască rolul ce îi revine în materie de competenţe de care va trebui să se ocupe atunci când va fi formată Comisia”.

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc la Madrid, potrivit rfi.ro.

Președintele ultraliberal al Argentinei Javier Milei a participat la această reuniune pentru a acorda sprijinul său partidelor de extremă dreapta europene, care au ținut să afișeze un front comun, în ciuda unei intense bătălii din culise cu privire la componența viitoarelor grupuri din Parlamentul European, transmite corespondentul France24.

Reunită la Madrid extrema dreaptă europeană a solicitat ca alegerile din iunie să fie „o zi de eliberare” pentru Uniunea Europeană (UE), străduindu-se să prezinte un front unit în ciuda diviziunilor dintre cele două principale curente suveraniste din Europa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă