21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialOlandezii si ungurii investesc masiv in Moldova

Olandezii si ungurii investesc masiv in Moldova

» Compania olandeza Kendrion Electromagnetic, producatoare de electromagneti pentru automobile, doreste sa deschida prima reprezentanta in Romania, in judetul Suceava, informeaza ROMPRES.

» La Dorohoi, in judetul Botosani ungurii de la Mabio Company Limited vor investi 100 de milioane de euro in construirea unei fabrici de bioetanol de mare capacitate.

Olandezii de la Kendrion electromagnetic si-au propus dezvoltarea a doua proiecte in regiune: unul privind productia de subcomponente pentru automobile si un altul privind productia de electromagneti, pentru care sunt prevazute infiintarea a 130, respectiv 230 de noi locuri de munca. Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Suceava, Ovidiu Dontu, a declarat ca s-a intalnit deja cu trei reprezentanti ai Kendrion Electromagnetic – Heinz Freitag, Hannes Kloos si Gerhard Subek pentru a discuta despre aceasta investitie.

Vizita la sediul CCIA Suceava a fost efectuata in vederea obtinerii unui sprijin in ceea ce priveste identificarea de furnizori locali pentru materia prima, atat din regiunea Moldovei, cat si din tara, precum si identificarea de programe de finantare europeana prin intermediul carora sa se organizeze cursuri de instruire si perfectionare pentru angajati. "Pot spune ca am intrat intr-o noua etapa de dezvoltare a regiunii pentru ca, daca acum cativa ani marile firme ce investeau in Romania apelau in continuare la furnizorii lor din afara, astazi investitorii straini vor sa colaboreze cu furnizori locali si vor sa investeasca in dezvoltarea fortei de munca locale. Din acest motiv, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava va acorda sprijinul necesar firmei Kendrion Electromagnetic’’, a spus Ovidiu Dontu.
Firma olandeza, cu reprezentante in 15 tari din intreaga lume, are o cifra de afaceri de circa 550 milioane de euro si 2.200 de angajati, principalul obiect de activitate fiind productia de electromagneti pentru automobile.

Noi locuri de munca si contracte cu fermierii
La Dorohoi, directorul companiei ungare Mabio Company Limited, Nemes Demes, si primaria municipiului au semnat miercuri seara un protocol de colaborare in vederea construirii unei fabrici de bioetanol de mare capacitate. Constructia fabricii, estimata la circa 100 milioane euro, ar urma sa inceapa in luna ianuarie 2009, termenul de executie fiind de 25 de luni. Potrivit directorul companiei maghiare, fabrica isi propune sa proceseze anual aproximativ 300.000 de tone de porumb si sa produca pana la 100.000 de litri de bioetanol.

"Contractul obliga compania Mabio sa faca investitia planificata. Sunt convins ca cele 100 milioane euro pe care-i vom cheltui la Dorohoi vor aduce bunastare nu numai orasului Dorohoi, ci si judetului", a afirmat Nemes Demes.
 Compania Mabio urmeaza sa incheie contracte cu fermierii din judetul Botosani si judetele vecine, in vederea cultivarii a 60.000 de hectare de porumb, in vederea asigurarii materiei prime pentru functionarea fabricii. Noua fabrica va fi construita pe un teren de aproape 20 de hectare pus la dispozitie de municipalitate. Potrivit primelor estimari, investitia va asigura, in mod direct, 258 de locuri de munca si va permite angajarea indirecta a inca aproximativ 4.000 de lucratori in agricultura.

Cele mai citite

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...

Tragic accident la Tomşani, Vâlcea. Un tânăr de doar 22 de ani și-a pierdut viața

Un accident tragic a avut loc în localitatea Tomșani din Vâlcea, în care un tânăr de 22 de ani a murit după ce mașina...

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă