17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialNATO contestă datele ONU cu privire la o creştere a violenţelor în...

NATO contestă datele ONU cu privire la o creştere a violenţelor în Afganistan

Forţa NATO în Afganistan (ISAF) a contestat joi datele prezentate de ONU, care a invocat cu o zi înainte o creştere cu aproxiamtiv 40 la sută a violenţelor legate de război în 2011, coaliţia afirmând că este vorba, din contră, de o scădere cu două procente a atacurilor talibanilor, relatează AFP, citat de Mediafax.

Dar statisticile ISAF includ doar “atacurile insurgenţilor”, fără să ţină cont de acţiunile ofensive ale trupelor internaţionale, ca bombardamentele şi decesele colaterale ale civililor, sau de violenţele care nu sunt în mod clar atribuite sau revendicate de către talibani.

În pofida prezenţei celor aproximativ 140.000 de soldaţi ai forţei internaţionale NATO, din care două treimi sunt americani, în ultimii ani talibanii au intensificat în mod considerabil insurecţia, au extins acţiunile de gherilă pe aproape înregul teritoriu al ţării, multiplicând inclusiv atacurile sinucigaşe din centrul capitalei afgane, Kabul.

Dar NATO, împreună cu Guvernele principalelor ţări care au trimis trupe în cadrul ISAF, ţări în care opinia publică este tot mai ostilă faţă de menţinerea trupelor în Afganistan, dau asigurări că atacurile sinucigaşe ale talibanilor sunt “acte disperate”, care arată că aceştia sunt pe cale să piardă războiul.

În raportul său trimestrial prezentat miercuri Consiliului de Securitate, Secretariatul General al ONU invoca “o medie de 2.108 incidente de securitate pe lună” în primele opt luni din 2011, “reprezentând o creştere cu 39 la sută” în comparaţie cu primele opt luni ale lui 2010.

ISAF a contestat aceste statistici, într-o conferinţă de presă joi, la Kabul, avansând o scădere de două procente în primele luni ale anului şi chiar de 17 la sută în perioada iunie-august, recunoscând totodată că aceste date privesc doar “atacurile lansate de insurgenţi”.

“ONU ia în calcul un anumit număr de tipuri de evenimente pe care ISAF nu le include în definiţia pe care o dă incidentelor de securitate”, a comentat în faţa jurnaliştilor generalul german Carsten Jacobson, purtător de cuvânt al coaliţiei, citând de exemplu “descoperirea unor ascunzători de arme, arestări, acte de intimidare”.

Însă ONU precizează că marea majoritate a “incidentelor de securitate” înregistrate în 2011 sunt “confruntări armate şi explozii de bombe artizanale”.

Tot potrivit ONU, numărul de civili ucişi în evenimente legate de război în vara lui 2011 a crescut cu 5 la sută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din vara lui 2010. ONU a înregistrat, astfel, 971 de civili ucişi din iunie şi până în august 2011, dintre care trei sferturi sunt atribuiţi acţiunilor insurgenţilor, iar 12 la sută erorilor forţei internaţionale a NATO, comandată de Statele Unite.

Precedentul raport trimestrial al ONU asupra situaţiei din Afganistan anunţa deja o creştere cu 15 la sută a numărului de civili ucişi în primele şase luni ale anului, raportat la aceeaşi perioadă din 2010, date care prefigurau că 2011 urma să fie cel mai sângeros dintre cei zece ani de război.

Cele mai citite

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...

Victoria Rusiei va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial

O victorie a Rusiei în Ucraina va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Aceasta este una...

Peste 700 de rețete pentru Ozempic au fost falsificate. Administratorul unei clinici private, printre cei reținuți

Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat reținerea a 13 persoane implicate într-o rețea care ar fi falsificat peste 700 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă