28.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSănătatePeste 700 de rețete pentru Ozempic au fost falsificate. Administratorul unei clinici...

Peste 700 de rețete pentru Ozempic au fost falsificate. Administratorul unei clinici private, printre cei reținuți

Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a anunțat reținerea a 13 persoane implicate într-o rețea care ar fi falsificat peste 700 de rețete pentru medicamente destinate tratamentului diabetului, precum Ozempic. Medicamentele falsificate erau vândute pe rețelele sociale persoanelor care doreau să slăbească, exploatând astfel cererea crescută pentru aceste produse în afara utilizărilor lor medicale corecte.

Printre persoanele reținute se numără administratorul unei clinici private, o asistentă medicală, opt farmaciști și alți trei inculpați. Aceștia sunt acuzați de crearea și distribuirea rețetelor false, punând astfel în pericol sănătatea publică și încălcând grav normele legale privind medicamentele și practica medicală.

Potrivit procurorilor, între ianuarie 2023 și ianuarie 2024, o rețea de falsificatori a falsificat peste 700 de rețete medicale pentru a obține gratuit medicamente pentru diabet, precum Ozempic, Rybelsus, Victoza și Trulicity. Aceste medicamente au fost ridicate de la 140 de farmacii din București și județul Ilfov. Ulterior, inculpații au vândut medicamentele prin intermediul rețelelor de socializare, adresându-se persoanelor care doreau să piardă în greutate. Prejudiciul total estimat se ridică la 217.000 de euro.

„În fapt, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal. Probatoriul administrat a relevat că, în urma falsificării reţetelor, medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale în cauză, şi vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul reţelelor de socializare”, se arată într-un comunicat de presă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ostilitățile Israel-Hezbollah alimentează temerile de extindere a războiului din Gaza

Israelul și Hezbollah au schimbat focuri de artilerie transfrontaliere, pe măsură ce temerile privind un conflict regional au crescut după ce Israelul a dezvăluit...

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...

Italia afirmă că țările UE vor furniza până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Țările Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care Grupul celor șapte democrații...
Ultima oră
Pe aceeași temă