31.6 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInternaționalEgiptenii antici ar fi încercat să trateze cancerul în urmă cu 4.000...

Egiptenii antici ar fi încercat să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani

Tăieturi subțiri pe un craniu din Egiptul Antic, vechi de 4.000 de ani, arată că s-ar fi încercat tratarea cancerului.

Două cranii care datează din Egiptul Antic și păstrate la Universitatea din Cambridge poartă cele mai vechi semne cunoscute de tratare a cancerului, scrie Euronews.

Tăieturile subțiri de pe unul dintre rămășițele care datează de aproximativ 4.000 de ani ar putea fi fie semne ale unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea cancerului, fie o „explorare medicală postmortem”, potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică Frontiers in Medicine.

Se crede că respectivul craniu ar fi aparținut unui bărbat în vârstă de 30-35 de ani, care a trăit între anii 2.686 și 2.345 î.Hr., cam în aceeași perioadă în care a fost construită Marea Piramidă din Giza.

Cel de-al doilea craniu aparține unei femei de peste 50 de ani care a supraviețuit unei fracturi craniene și a suferit o tumoare. Oamenii de știință au inclus craniul în studiul lor, deoarece acesta atestă nivelul de îngrijire pe care egiptenii erau capabili să îl ofere celor răniți sau bolnavi.

Echipa a descoperit urmele de tăiere și a analizat al doilea craniu cu ajutorul microscopiei 3D de înaltă rezoluție.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

VIDEO. Ministrul Economiei anunță o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Ministrul Economiei, Radu Oprea, anunţă o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, cu un buget de 600 de milioane de euro pentru...

Cifrele europene confirmă avansul economic al României sub guvernarea PSD

Datele Eurostat arată că după ce a depășit Ungaria, România a egalat și Polonia în ceea ce privește nivelul de trai al populației. Este...

Un traficant din Capitală a fost prins de procurorii DIICOT în timp ce transporta 8 kilograme de canabis

La data de 20 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă