33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriInvestițiile în aur - cele mai sigure pe timp de criză. Românii...

Investițiile în aur – cele mai sigure pe timp de criză. Românii au cumpărat peste 30.000 de lingouri de aur și peste 10.000 de monede de aur într-un singur an

Investițiile în aur sunt considerate cele mai sigure în vremuri de criză și, chiar dacă nu sunt neapărat cele mai profitabile, ele au un profit în creștere.

Compania Tavex România a anunțat, la data de 29 mai 2024, într-o conferință de presă, că doar de-a lungul anului 2023 a vândut peste 30.000 de lingouri de aur și peste 10.000 de monede de aur. Pe parcursul anului 2023, compania a vândut în total 360 de kilograme de aur. Această cantitate a fost totuși mai mică decât cea vândută în anul 2022, adică în anul când a început războiul în Ucraina. Acest război a determinat și creșterea rapidă a achizițiilor de aur.

“De-a lungul ultimilor 50 de ani, după șase sau șapte crize, prețul aurului a crescut cu 19 la sută”, a explicat Nicolae Daniel Voloscsuk, economist Tavex România. Acum circa o săptămână, deci în mai 2024, prețul unciei era de circa 2430 de dolari.

În primele trei luni ale anului 2024, Tavex a vândut 81 de kilograme de aur pe piața din România. Cifra de afaceri cu care compania a încheiat primul trimestru al anului 2024 se ridică la 5 milioane de euro, aferentă segmentului de aur de investiții.

În ceea ce privește preferințele cumpărătorilor, aceștia se orientează spre achiziția de lingouri, în proporție de 65 la sută, respectiv de monede, într-un procent de 35 la sută.

„Într-o piață incertă, cu inflația și ratele dobânzilor în creștere, aurul devine o alegere tot mai populară pentru protejarea economiilor. Dacă vorbim despre piața internațională, oamenii încep să realizeze că aurul de investiții ar trebui să facă parte din portofoliul lor și că este un activ valoros pentru siguranță în aceste vremuri nesigure. Pe piața locală, conceptul de aur de investiții și beneficiile unui astfel de activ au încă oportunități semnificative de a fi explorate. Aici intervine rolul nostru, acela de a educa piața locală și de a oferi oamenilor o opțiune de a-și proteja economiile. Băncile centrale continuă să adauge aur ca opțiune de investiții în portofoliile lor, iar noi observăm un interes tot mai mare din partea clienților noștri, atât de la investitorii mari, cât și de la cei mici”, a explicat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...

Începe Evaluarea Națională. Calendarul și regurile examenului

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2024) încep marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura...
Ultima oră
Pe aceeași temă