24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMont Saint Michel - The Timekeeper

Mont Saint Michel – The Timekeeper

Imaginea muntelui Saint Michel este atât de cunoscută încât nu cred că există om, cel puţin în Europa, să nu o fi văzut măcar o dată. Doar că eu până acum nu ştiam despre ce e vorba. Este de fapt o formaţiune muntoasă insulară în Normandia, un kilometru faţă de coasta nordică a Franţei, la gura râului Couesnon lângă Avranches.

 

Cu mulţi ani în urmă Mont Saint Michel era legată de Franţa printr-o limbă de pământ care apărea şi dispărea în funcţie de maree…, astfel încât Mont Saint Michel a devenit oarecum o curiozitate, parte din timp fiind insulă, cealaltă parte fiind peninsulă. Şi aşa este şi azi, deşi e legată de continent printr-o autostradă.

Potrivit legendei, pe această insulă-munte Arhanghelul Mihail i-a apărut în vis Sfântului Aubert, episcop de Avranches în anul 708, şi i-a spus să construiască aici o biserică. Sfântul a ignorat în repetate rânduri îndemnul arhanghelului, până când acesta i-a străpuns cu degetul ţeasta şi l-a forţat să construiască lăcaşul de cult.

De-a lungul anilor, mănăstirea de la Mont Saint Michel a jucat un rol important în istoria Franţei, iar ghizii care vă vor însoţi atunci când veţi vizita acest loc au poveşti meşteşugite, uneori fantasmagorice des­pre însemnătatea acestui loc pentru francezi. Oricum, Mont Saint Michel a fost împroprietărită în repetate rânduri de către regii Franţei, devenind una dintre cele mai bogate mănăstiri din lume.

După revoluţia franceză, mănăs­tirea a fost închisă şi transformată în închisoare, în special pentru deţinuţi poli­tici. Masca de închisoare nu a stat mult pe faţa mănăstirii, astfel că în 1863 aceasta a fost desfiinţată şi în anul următor insula-munte a devenit monument istoric. În anul 1979 muntele şi golful înconjurător au fost trecute pe lista monumentelor UNESCO, lucru ce atestă importanţa istorică, dar şi arhitecturală şi culturală a Mont Saint Michel.

În zilele noastre mareea încă îşi face de cap în jurul Mont Saint Michel apa crescând cu 14 metri la flux. Desi s-a stabilit clar programul de flux şi reflux, mareea încă pune în primejdie vieţile multor pelerini care nu părăsesc zona la timp. Atenţie pe unde vă aventuraţi când sunteţi acolo şi mai ales atenţie la anunţuri şi la programul de vizitare. Şi dacă nu ajungeţi până pe coasta Normandiei o copie a Mont Saint Michel se află la Disneyland Paris, unde este una dintre atracţii şi poartă numele de „The Timekeeper”.

Cele mai citite

EURO 2024. Dan Negru reacționează în scandalul momentului: “Suntem de mâna a doua”

Dan Negru, vedeta de la Kanal D, a reacționat la scandalul momentului: faptul că PRO TV, televiziune cu 60 de milioane de euro profit...

Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor

Primarul general, Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor. Anunțul primarului general pe acest subiect a fost făcut în...

170 de români au așteptat zece ore pe aeroportul din Antalya după ce s-a stricat avionul care urma să-i aducă acasă

170 de turiști români au așteptat peste zece ore pe aeroportul din orașul Antalya (Turcia), după ce avionul la care cumpăraseră bilete, care urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă