24.8 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialMJ: Onorariile avocaţilor din oficiu trebuie plătite de către instanţe

MJ: Onorariile avocaţilor din oficiu trebuie plătite de către instanţe

Ministerul Justiţiei precizează că onorariile avocaţilor din oficiu trebuie virate de instanţe, ordonatori secundari şi terţiari de credite, răspunzând îngrijorărilor manifestate de către decanul Baroului Bucureşti, legate de plăţile restante către apărătorii din oficiu, potrivit Newsin.

Precizarea Ministerului Justiţiei vine în urma demersurilor făcute de decanul Baroului Bucureşti, care a transmis, la începutul lunii septembrie, o adresă către Guvernul României, prin care “îşi manifestă îngrijorarea faţă de neplata de către Ministerul Justiţiei a onorariilor restante pentru avocaţii care asigură asistenţă juridică”.

Potrivit MJ, la finele lunii august 2010, în urma centralizării situaţiei privind restanţele la plata onorariilor din oficiu s-a constatat că o parte din instanţele judecătoreşti din ţară aveau datorii către barouri, în valoare totală de 6.506.000 de lei. Datoriile cele mai mari se înregistrează la Curtea de Apel Bucureşti pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august. Pe de altă parte, potrivit sursei citate, din evidenţele Ministerului Justiţiei a rezultat că alte Curţi de Apel (Piteşti, Ploieşti, Oradea, Braşov, Iaşi) nu înregistrează restanţe majore către barourile de avocaţi.

“Menţionăm că, lunar, Ministerul Justiţiei efectuează deschideri de credite bugetare doar pentru ordonatorii secundari, respectiv curţile de apel. Plata cheltuielilor reprezentând onorarii din oficiu, se efectuează de la Capitolul 61.01 „Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, Titlul II <>, art. 20.28 <>. Aşa fiind, ordonatorii secundari de credite sunt cei care repartizează creditele bugetare pentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiilor publice subordonate, ai căror conducători sunt ordonatori terţiari de credite, respectiv tribunalele”, se arată în comunicatul ministerului.

Totodată, MJ arată că, la începutul lunii septembrie, a solicitat instanţelor judecătoreşti să transmită până pe 9 septembrie propuneri de virări de credite pentru Titlul II „Bunuri şi servicii”, conform art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare în scopul achitării unor restanţe cum ar fi onorariile pentru apărătorii din oficiu.

De asemenea, ministerul va cere instanţelor ca după data de 24 septembrie, din deschiderile de credite petnru bunuri şi servicii să fie achitate cu prioritate resntanţele către barourile de avocaţi.
“Ministerul Justiţiei rămâne deschis colaborării şi dialogului cu toate categoriile profesionale din sistemul judiciar, implicit cu Baroul Bucureşti, conştient fiind de importanţa serviciului de asistenţă juridică pentru accesul efectiv al cetăţenilor la justiţie”, se arată în comunicatul MJ.

Baroul Bucureşti a transmis, la începutul lunii septembrie, o notă către premierul Emil Boc, în care îşi manifestă îngrijorarea referitoare la neplata, de către Ministerul Justiţiei, a onorariilor restante către avocaţii din oficiu.

 

 

Cele mai citite

Românul ucis în Congo, Cosmin Samolinschi, avea doar 22 de ani

O tragedie a avut loc în Congo. Un cetățean român, Cosmin Samolinschi (22 ani), a fost ucis, iar alți doi români au fost răniți. Un...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Partidul premierului britanic Rishi Sunak, rezultate slabe, arată datele sondajelor recente

Sondajele din Marea Britanie indică un dezastru electoral pentru conservatorii premierului Rishi Sunak. Specialiștii folosesc termenul „extincție electorală” și spun că partidul de la guvernare...
Ultima oră
Pe aceeași temă