33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMarcel Iures a deschis apetitul pentru teatru al publicului din Alba Iulia

Marcel Iures a deschis apetitul pentru teatru al publicului din Alba Iulia

Debut extraordinar al Festivalului de Teatru “Povesti pentru Copii si Oameni mari”, ce se desfasoara la Alba Iulia in perioada 4-8 octombrie 2006. Trupa Teatrului “ACT” din Bucuresti, in frunte cu actorul Marcel Iures, a oferit un spectacol de gala cu piesa “Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard.
Spectatorii prezenti au fost incantati de evolutia pe scena a lui Iures, dar si a celorlalti membri ai trupei: Valeria Seciu, Constantin Draganescu, Afrodita Androne si Vitalie Bantas. Mesajul piesei, respectiv calitatea jocului actoricesc al inegalabilului Marcel Iures, i-a facut pe cei prezenti sa aplaude minute in sir la final.
“Creatorul de teatru”, pusa in scena de regizorul Alexandru Dabija, este o piesa care “vorbeste” despre conditia actorului, dar si a rasei umane in general. Evenimentele se petrec in Austria de dupa razboi, in localitatea Utzbach, unde familia actorului Bruscon a ajuns pentru a oferi un spectacol de teatru.
Povestea are o derulare tragic-comica, in care este scoasa in evidenta conditia artistului Bruscon, terorizat de nelinisti si de “incompetenta” in materie de teatru a celorlalti membri ai familiei sale.
Liderul trupei si al Teatrului “ACT”, Marcel Iures, s-a aratat, ieri, incantat de ocazia de a juca pe o scena din Alba Iulia. “Am avut reactii din partea publicului pe care nu le-am avut la Bucuresti. Spectatorii de aici sunt mult mai vioi si mai atenti. Temperatura este alta. Pentru mine este mai mult de cat cultura. Este viata. De aceea mi-ar placea sa mai joc aici “, a spus Iures.
Actorul a apreciat si calitatea organizarii festivalului. “Mi se pare extraordinar ce se intampla la Alba iulia. Este un cadou facut copiilor, dar si oamenilor mari. Atmosfera are tot ce-i trebuie unui asemenea festival”, a adaugat artistul. Iures a mai spus ca nu intamplator a ales sa joace in aceasta piesa, avand in vedere ca, intr-un anumit fel, evolutia lui se aseamana cu cea a dramaturgului austriac Thomas Bernard. “Cazul meu seamana cu cazul lui, ceea ce m-a determinat sa aleg acest spectacol. Si el a fost un luptator impotriva sistemului”, a mai afirmat Iures.
Trupa Teatrului “ACT” a jucat doua spectacole la Alba Iulia, ambele cu casa inchisa. Spectaculozitatea piesei este accentuata de faptul ca este jucata intr-un cadru restrans, cu un numar redus de spectatori, ceea ce face ca trairile actorilor sa fie percepute mult mai intens. Pentru publicul din Alba Iulia a fost o experienta noua si inedita. Faptul ca a trecut cu bine acest “examen” demonstreaza ca orasul merita un astfel de festival.

Cele mai citite

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...

VIDEO. România, victorie uluitoare împotriva Ucrainei! Stanciu, Marin și Drăguș aduc trei puncte

Naționala de fotbal a României a debutat cu o victorie impresionantă la Campionatul European de fotbal - EURO 2024, care are loc în Germania....

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă