29 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăSpecialLukoil CERE intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România

Lukoil CERE intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România

Lukoil a cerut intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România care vizează compania. Motivele invocate de compania rusă îl constituie măsuri impuse de „o instanţă judiciară relativ mică”, dar care au un „impact european”, informează Mediafax.

Thomas Muller, vicepreşedintele Lukoil, a atras atenţia că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda.

Citește și: Președintele Lukoil a solicitat audiență la Cotroceni, după sechestrul record dispus de DNA. Iohannis nu are voie să ofere astfel de audiențe

Muller, care săptămâna aceasta va avea întrevederi cu oficiali europeni, a admis că „nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România”, subliniind însă că acuzaţiile procurorilor români sunt „nejustificate”.

„Am vrea să vedem o implicare europeană în acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanţă relativ mică dar care ia decizii uriaşe, care au impact nu doar asupra unor active din România, ci şi asupra unor active europene. Considerăm că nu este o situaţie corectă”, a spus reprezentantul Lukoil, citat de Reuters.

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând „o investigaţie mai transparentă, dat fiind că activităţile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România – n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană”.

Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situaţia.

Săptămâna trecută, procurorii DNA au instituit un sechestru record de peste 2,007 miliarde euro pe bunurile și conturile SC Petrotel Lukoil SA din România, Olanda și Marea Britanie. La cele peste două miliarde euro se adaugă și prejudiciul de 230 milioane euro stabilit în octombrie, sumă evazionată și apoi spălată și exportată.

Miliarde de euro au fost exportate de-a lungul anilor prin metode des folosite de experți în fraude financiare, a arătat România Liberă anterior. 

Citește și: Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Primul pas era împrumutarea fictivă, de-a lungul anilor, a SC Petrotel Lukoil SA Ploiești cu sume  de ordinul miliardelor de euro și de dolari de către acționarul majoritar, respectiv de către  Lukoil Europe Holdings BV Olanda.

Sumele care au fost date cu împrumut firmei românești depășeau cu mult capitalul firmei-„mamă“ din Olanda, după cum au stabilit procurorii în urma colaborării judiciare intracomunitare.

Al doilea pas era majorarea de capital a Lukoil Ploiești de către firma-mamă Lukoil Europe Holdings BV Olanda cu sume imense, însă și aceste sume depășeau capitalul social al “investitorului“.

Al treilea pas era ca, a doua zi după ce  se făcea majorarea de capital fictivă, să se ramburseze împrumuturile fictive cu bani reali, care ajungeau în conturile firmei-mamă Lukoil din Olanda și Marea Britanie.

Așa s-au scos din țară peste 2.007.000.000 euro. 

 

 

Cele mai citite

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, despre strategia americanilor în țara noastră

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a declarat la Digi 24 că prezența americană în România trebuie să fie mai robustă, având în...

Nicușor Dan a aflat unde a ajuns angajatul care a fugit cu documente din Primăria Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, noi detalii despre angajat său care a fost surprins fugind, acum 11 zile, cu documente din...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

UPDATE, ora 12:43:Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, conform ultimului raport despre războiul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă