14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialLiderul cecen Zakaiev, eliberat din detentia poloneza

Liderul cecen Zakaiev, eliberat din detentia poloneza

Liderul separatist cecen Ahmed Zakaiev a fost eliberat vineri seară de un tribunal din Polonia, după ce fusese arestat la cererea Rusiei, relatează NewsIn.

Procurorii polonezi ceruseră instanţei să extindă arestarea pentru 40 de zile, însă cererea a fost respinsă. Condiţiile eliberării lui Zakaiev nu au fost făcute publice.

Zakaiev a spus că este acum liber să circule în  Polonia şi că se va duce într-un oraş din apropiere de Varşovia, pentru Congresul mondial al cecenilor.

“Polonia este una dintre ţările mele favorite, încă o ţară în care mă simt liber. Nu vreau să duc o campanie antirusă. Polonia a ales să restabilească relaţii normale cu Rusia, marele ei vecin, dar trebuie să ne asigurăm şi că Rusia devine un stat normal”, a spus Zakaiev.

În 2002, autorităţile britanice i-au acordat azil politic lui Zakaiev, care locuieşte în prezent la Londra.

Rusia a cerut în repetatea rânduri Marii Britanii să îl extrădeze, dar cererea a fost refuzată de fiecare dată.

Zakaiev, care a luat parte la primul război din Cecenia şi care a condus atacuri vizând forţele federale, a negat în 2009 acuzaţiile serviciilor ruse de securitate, potrivit cărora ar fi încercat să “realimenteze mişcarea militantă din regiune”.

El s-a declarat dispus să discute cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a spus ulterior că ar saluta întoarcerea lui Zakaiev în Cecenia.

Cele mai citite

De la Palatul Victoria la Înalta Poartă. “Sultanul” Erdogan, unul dintre cei mai vechi lideri europeni, l-a primit pe premierul Ciolacu

După ce, acum o lună, l-a primit pe vicepreședintele Turciei, Cevdet Yılmaz, la București, premierul Marcel Ciolacu a fost primit, în ziua de 21...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Dan Negru: “Schimbările şi noutăţile au distrus piaţa de televiziune de la noi”

Dan Negru, renumitul realizator TV, a dat startul noului sezon al emisiunii "Jocul cuvintelor" pe Kanal D, aducând în atenția publicului o serie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă