32.1 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăInternaționalReuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc la Madrid, potrivit rfi.ro.

Președintele ultraliberal al Argentinei Javier Milei a participat la această reuniune pentru a acorda sprijinul său partidelor de extremă dreapta europene, care au ținut să afișeze un front comun, în ciuda unei intense bătălii din culise cu privire la componența viitoarelor grupuri din Parlamentul European, transmite corespondentul France24.

Reunită la Madrid extrema dreaptă europeană a solicitat ca alegerile din iunie să fie „o zi de eliberare” pentru Uniunea Europeană (UE), străduindu-se să prezinte un front unit în ciuda diviziunilor dintre cele două principale curente suveraniste din Europa.

Organizată de partidul spaniol de extremă-dreapta Vox, Convenția „Europa Viva 24”, la care au participat circa zece partide naționaliste europene alături de președintele argentinian ultraliberal Javier Milei, s-a vrut a fi o demonstrație de forță în preajma alegerilor europene prevăzute între 6 și 9 iunie în cele 27 de state membre ale UE.

A fost o oportunitate pentru prim-ministrul italian Giorgia Meloni și pentru fostul președinte al Rassemblement National (RN) din Franța, Marine Le Pen, de a face apel ca ansamblul formațiunilor suveraniste să se reunească pentru a „reorienta” UE.

„Suntem, cu toții împreună, în ultima linie dreaptă pentru a face din 9 iunie o zi de eliberare și de speranță”, a insistat fostul candidat la președinția Franței, asigurând că „adevărata Europă, cea a libertății și a popoarelor”, are „nevoie” de forțele naționaliste „reunite”.

„Cu toții ne apărăm suveranitatea națională, dar noi toți știm, de asemenea, că nu o putem face singuri. În fața mondialismului și a sufletului său socialist, trebuie să răspundem printr-o alianță mondială”, a fost de acord liderul Vox, Santiago Abascal, în fața unei săli pline de steaguri spaniole.

Bătălia din culise

În mesaje video, prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a îndemnat pe „patrioți” să „ocupe Bruxelles-ul”, în timp ce Giorgia Meloni a făcut apel la „mobilizare” și la „ieșirea în stradă” pentru a produce o „schimbare în Europa”.

Convenția a avut loc într-un moment în care aceste partide – care, potrivit sondajelor, sunt în creștere pretutindeni- sunt angajate într-o bătălie intensă în culise în legătură cu componența viitoarelor grupuri din Parlamentul European.

RN este în prezent membru al grupului Identitate și Democrație (ID), alături , în special, de grupul german AfD, absent duminică la Madrid și cu care partidul lui Marine Le Pen se află în conflict. Vox și partidul lui Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, aparțin grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE).

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care provine din PPE (de dreapta), cel mai mare grup parlamentar, nu a exclus recent posibilitatea unor alianțe cu CRE, excluzând în același timp orice cooperare cu ID, ai cărei membri sunt considerați mai apropiați de Rusia în conflictul cu Ucraina.

„Dacă dorim să reorientăm Uniunea Europeană, este evident că trebuie să lucrăm asupra relațiilor pe care le putem avea unii cu alții”, a afirmat Marine Le Pen în fața presei, în marja convenției.

„Ceea ce este sigur este că există multe persoane în interiorul CRE care nu sunt deloc pregătite, în opinia mea, să facă o alianță cu doamna von der Leyen, (pentru că) o consideră ca fiind cea mai responsabilă pentru situația din țările noastre”, a mai spus ea.

„Elitele” europene și migranții sunt vizați

Insistând asupra punctelor de convergență dintre diferitele partide naționaliste, responsabilii prezenți la Madrid și-au multiplicat atacurile împotriva „elitelor” europene și în special împotriva imigrației, o temă care a ocupat cea mai mare parte a discursului lui Marine Le Pen. „Zone întregi din țara mea, Franța, sunt subjugate de imigrație și nu se mai află astăzi sub autoritatea statului”, a declarat ea.

Mai multe sute de persoane au manifestat în centrul Madridului împotriva acestei reuniuni, care a fost condamnată și de prim-ministrul spaniol, socialistul Pedro Sánchez.

„Internaționala extremei drepte se reunește astăzi în Spania”, pentru că „Spania reprezintă ceea ce ei detestă: feminismul, justiția socială, demnitatea muncii, statul social și democrația”, a scris el pe X.

Numele lui Pedro Sánchez a fost huiduit în repetate rânduri la convenția în timpul căreia președintele argentinian, Javier Milei, a denigrat „socialismul”, pe care l-a comparat cu o formă de „cancer”, într-un discurs cu conotații războinice.

Madridul îl acuză pe Javier Milei că a „insultat”Spania

Guvernul spaniol a anunțat, în urma acestei intervenții a șefului statului argentinian, că îl va rechema din post pe ambasadorul spaniol în Argentina până la noi ordine, susținând că Javier Milei a “insultat Spania” și pe prim-ministrul său Pedro Sánchez.

De asemenea, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, José Manuel Albares, a „solicitat scuze publice” din partea lui Javier Milei, în urma declarațiilor polemice făcute de președintele argentinian cu câteva ore mai devreme la adresa soției lui Pedro Sánchez.

Partidele de extremă-dreapta vor să câștige la alegerile europarlamentare de anul viitor

Partidele europene de extremă dreapta s-au întâlnit în Italia, promițând să remodeleze Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare de anul viitor, întărind abordarea blocului în ceea ce privește imigrația și atenuarea politicilor climatice pentru a proteja locurile de muncă și industria, notează Reuters.

Mai multe partide din diferite țări s-au întâlnit la Florența, galvanizate de alegerile generale de luna trecută din Olanda, care au adus o victorie surprinzătoare Partidului Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, un partid anti-imigrație.

“Obiectivul nostru este ca (noi) să devenim cel puțin al treilea (grup din Parlamentul UE) ca mărime, după centru-dreapta și socialiști, și să fim decisivi”, a declarat vicepremierul italian Matteo Salvini, care a găzduit reuniunea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A murit poetul Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani

Poetul care a pus Ieudul pe harta literară a lumii, Ioan Es. Pop, a murit la vârsta de 65 de ani. Mircea Cărtărescu l-a numit...

Azilul capitalismului din Apulia

După ce marii lideri ai planetei democratice s-au întâlnit într-un cătun din Elveția - să dea o bifă imperativei chemări a eroului Zele-Vogue la...

Numărul bancnotelor false, în creștere

În 2023, numărul falsurilor de bancnote românești expertizate la Banca Națională a României (BNR) a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 5.864 de bucăți,...
Ultima oră
Pe aceeași temă