31.6 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăPoliticăAngel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de bruiaj şi că România este preocupată de acest aspect, potrivit agerpres.ro.

Precizările vin după ce presa centrală a prezentat informaţii din raportul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, conform căruia Rusia operează printr-un război electronic care este activ inclusiv în zona de est a României.

Ministrul a fost întrebat cum este afectată România de astfel de acţiuni de bruiaj şi ce măsuri se vor lua.

“Evident, astfel de acţiuni pun în sistem de atenţie pe cei care sunt obligaţi şi care au posibilitatea să monitorizeze astfel de incidente. Evident, cel mai mult are de suferit navigaţia maritimă, motiv pentru care şi astăzi, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul Guler, ministrul apărării din Turcia, componenta de siguranţă în ceea ce priveşte navigaţia pe Marea Neagră a ocupat un loc important pe agendă. În acest sens, vreau să vă spun că ne dorim, şi probabil că în iulie MCM-ul – Iniţiativa de deminare pe Marea Neagră – va deveni operaţională, discuţiile pe acest proiect sunt mai mult decât avansate. Suntem la nivel de detalii tehnice. Şi tot astăzi, ca urmare a propunerii pe care am avut-o din partea Turciei cu ceva vreme în urmă, am comunicat faptul că cel de-al doilea vânător de mine care va intra în dotarea Armatei României se va opri pentru o perioadă pentru pregătire şi pentru integrarea în acest format, mă refer la MCM. Deci (…) evident că ne preocupă, evident că ne dorim aşa ceva şi monitorizăm, dar este felul în care Rusia se comportă în regiune, nu de acum, ci de mai multă vreme”, a spus Angel Tîlvăr, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ankara.

În timp ce rușii au deja rachete orientate spre Constanța, România va avea trei fregate noi, în 20 de ani

Cele trei fregate ale României, Regele Ferdinand, Regina Maria și Mărășești, vor fi menținute în funcțiune încă 10 sau 15 ani, iar în perspectivă vor fi înlocuite cu trei fregate noi, conform unui plan de achiziții care se elaborează la nivelul conducerii Forțelor Navale ale României.

Chestiunea navelor de luptă ale României a fost cel mai recent discutată în contextul conferinței cu titlul „NATO și provocările pentru 2023 – 2024. Securitatea bazinului Mării Negre. Cât de sigură mai este lumea”. Organizatorii conferinței au fost Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța și Forțele Navale Române. După cum se știe, cele mai importante nave militare ale României sunt trei fregate: Mărășești (cea mai veche dintre ele), Regele Ferdinand și Regina Maria. Deși în spațiul public se vehiculează ideea că aceste vase ar fi uzate fizic și moral, realitatea este că fregatele au parcurs deja etape de modernizare, ceea ce permite Forțelor Navale Române să le mențină în exploatare încă 10 sau 15 ani, ne-a precizat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române. Programul privind achiziția a trei fregate noi este deocamdată doar un proiect și se va derula în următorii 20 de ani, adică aproximativ până în anul 2043.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ordonanța de Urgență (OUG) care vizează modificarea legislației specifice pieței de capital a fost adoptată

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență (OUG) care modifică legislația privind piața de capital și introduce măsuri pentru prevenirea și combaterea publicității...

OUG ce aduce modificări Legii concediului paternal, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat OUG ce modifică Legea concediului paternal și decrete de pensionare a mai multor angajați din armată. Potrivit unui comunicat de...

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă