22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialÎn vacanţă cu...pinguinii

În vacanţă cu…pinguinii

În Cape Town nu puteţi ajunge direct din România, dar asta nu e o piedică foarte mare. Prin Londra, Paris sau Amsterdam sunt conexiuni avantajoase, iar agenţiile de turism abia aşteaptă să vă facă oferte tentante. Încerc doar să vă dau câteva motive să vreţi la Cape Town, să vă povestesc despre câteva atracţii şi să vă pregătesc pentru o vacanţă care poate fi de neuitat.

Două oceane scaldă ţărmurile oraşului sud-african: cel Indian şi Atlanticul. Însă imaginea clasică asociată Cape Town-ului este Table Mountain. Formaţiunea muntoasă cu vârful plat zâmbeşte de pe toate pliantele de prezentare a locului, iar hotelurile pun preţuri premium la camerele ce au vedere înspre munte. Între munte şi plajele oceanelor există atâta viaţă şi bucurie de a trăi, încât oraşul a fost adesea comparat cu Rio de Janeiro. Prima impresie şi cea mai puternică lăsată vizitatorilor este o plimbare pe promenada Victoria and Albert. Situată la malul oceanului şi având Table Mountain în fundal, aici găsiţi restaurante, baruri şi cafenele de pe terasele cărora puteţi savura nesfârşitul oceanului la o cafea tare sau la o limonadă răcoritoare.

Unde a fost închis Nelson Mandela

Celor îndrăgostiţi de shopping nu le lipsesc locuri de practicare a acestui hobby pe promenadă. Magazine de firmă sau mici buticuri vânzând suvenire locale abundă. Bani să fie. Tot pe promenadă se află cheul Nelson Mandela, de unde puteţi lua bărci înspre Roben Island, dar şi două muzee ale mării. Şi, apropo de Roben Island, aici se află o închisoare de maximă securitate unde a fost închis şi Nelson Mandela – fostul preşedinte al ţării şi laureat al Premiului Nobel. Azi e un muzeu care poate fi vizitat şi care le oferă turiştilor posibilitatea de a petrece câteva clipe după gratii… puţin, dar îndeajuns pentru a simţi teroarea privării de libertate. Odată ajunşi la mal cuvintele scrise în titlu – „dulce libertate” – vor prinde sens cu adevărat.

Apusuri superbe şi pinguini sălbatici

Dar să ne întoarcem la plaje. Cape Town are trei regiuni de plajă despărţite de peninsula Capului: False Bay, The Atlantic Seabord şi The West Coast. Fiecare cu fanii ei, cu localurile ei şi… cu temperaturile ei. Cea mai caldă apă o găsiţi în False Bay, pentru că aici e Oceanul Indian, pe când în The West Coast şi The Atlantic Seabord apa e mai rece cu vreo 6 grade. Însă cea mai populară zonă de plajă este The Atlantic Seabord. Situată imediat sub munte, are nisip fin şi se spune că e locul cel mai propice pentru a privi cele mai frumoase apusuri din lume.

După apus, la ora cinei, lumea bună se mută în False Bay, unde restaurantele sunt direct pe nisip, aşa că puteţi lua masa desculţi cu valurile mângâindu-vă tălpile. Activităţile în Cape Town nu se rezumă doar la plajă, mâncare şi, eventual, un muzeu-două. Kayaking, deep-sea diving, paragliding, drumeţii montane, tururi cu elicopterul sau chiar observatul balenelor (tot timpul anului) pot face dintr-o vacanţă de odihnă una plină de adrenalină. Şi mai mult: în Cape Town puteţi vedea pinguini în sălbăticie, fără a trebui să călătoriţi până în Antarctica pentru acest lucru. Şi asta pentru că la Boulders Beach o colonie de pinguini africani şi-au făcut sălaş încă din 1982.

Nu puneţi vinul în bagajul de mână!

Despre mâncare, cazare şi transport în oraş sunt aceleaşi lucruri de spus ca în cazul oricărui oraş din lume. Există de toate pentru toate buzunarele. Însă luxul costă poate mai puţin ca în Europa, iar vinul este regele produselor cumpărate de către turişti din Cape Town. Aveţi grijă doar să îndesaţi sticlele în bagajul de cală. Nu le puteţi introduce în UE din bagajul de mână. Încă ceva despre siguranţă: încercaţi să nu arătaţi ca un turist. Faceţi pe localnicul şi veţi avea numai de câştigat în Cape Town. 

 

3,4 milioane de locuitori trăiesc în Cape Town, indică statistica prezentată pe site-ul oficial al oraşului.

Cape Town este un oraş foarte sigur, după standardele africane. Există şi aici zone în care nu e bine să vă duceţi, iar sfaturile recepţionerilor merită ascultate, însă dacă rămâneţi în zonele turistice nu vi se poate întâmpla nimic.

Cele mai citite

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

170 de români au așteptat zece ore pe aeroportul din Antalya după ce s-a stricat avionul care urma să-i aducă acasă

170 de turiști români au așteptat peste zece ore pe aeroportul din orașul Antalya (Turcia), după ce avionul la care cumpăraseră bilete, care urma...

VIDEO. EURO 2024. Olanda trece la limită de Polonia

Selecționata Olandei a obținut o victorie importantă în primul meci din Grupa D a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, învingând naționala Poloniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă