22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGrevă generală la Oil Terminal

Grevă generală la Oil Terminal

Au mai rămas doar două zile până la greva generală pe care angajaţii companiei constănţene o pregătesc.

Oamenii sunt nemulţumiţi că au rămas fără prima de Crăciun, că li s-a redus programul de lucru de la cinci la patru zile şi că li s-au micşorat salariile de luna aceasta cu câteva sute de lei. Acesta a fost şi motivul pentru care sute de angajaţi au umplut curtea societăţii în acest sfârşit de săptămână, strângându-se timp de două ore într-o grevă de avertisment.

„Conducerea nu ne tratează aşa cum ar trebui, iar pe lângă faptul că ne-au ciopârţit salariile, mai fac şi presiuni ca să intrăm în celălalt sindicat, înfiinţat în vară. Efectiv, nu mai putem veni liniştiţi la muncă. Lucrăm mereu în stres!”, a declarat un angajat al societăţii. Acum cel mai tare îi doare că vor lua mai puţini bani din cauza reducerii programului de lucru, „Am ajuns chiar să mă gândesc să-mi pun capăt zilelor. Ni s-au tăiat în jur de 700 de lei din salariu. Am copii de crescut, datorii la bancă. Ce-o să fac, de unde o să iau atâţia bani?”, a declarat Madalon Badea, lucrător la rampă.

Nici vicepreşedintele sindicatului, Neculai Finiche, nu este de acord cu ceea ce se întâmplă la ora actuală. „Pe lângă faptul că nu ni s-a acordat mărirea de 3,4% pe care am cerut-o, nici nu vor să negocieze cu noi. Am avut de curând concilierea, au venit aici şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi tot n-am rezolvat nimic, pentru că aici hotărârile se iau unilateral, noi nu suntem niciodată consultaţi”, a precizat el. La polul opus, directorul Oil Terminal, Silviu Wagner, spune că el nu le-ar fi promis angajaţilor vreo mărire de salariu anul acesta şi că le-a comunicat această decizie din 2011. „De când tot discut cu sindicatele, de aproximativ patru luni, nu le-am promis o mărire de salariu. Mai mult decât atât, eu le-am spus foarte clar că anul 2012 înseamnă numai menţinerea locurilor de muncă şi nici un fel de majorare a veniturilor”, a subliniat Wagner.

El le recomandă greviştilor să se mobilizeze şi să se prezinte la locul de muncă, pentru că şi aşa societatea a înregistrat pierderi în primele două luni 32 de miliarde lei. În ceea ce priveşte situaţia veniturilor angajaţilor, directorul spune că a fost nevoit să le reducă salariile. „Din moment ce am avut pierderi masive, legea mă obligă să iau măsuri pentru reechilibrarea balanţei societăţii, ceea ce presupune micşorarea cheltuielilor, aşa că le-am micşorat salariile timp de două luni şi jumătate”, a completat el.  

Vapoare blocate în port

Directorul companiei spune că se confruntă şi cu lipsa de conştiinciozitate a multora dintre angajaţi. Deşi în port se află acum trei nave, salariaţii au refuzat să le opereze, pe motiv că sunt în grevă. „Greva de avertisment nu înseamnă încetarea producţiei. Eu îi invit să se gândească foarte bine ce fac, pentru că în felul acesta ne ducem clar spre faliment. Dacă nici acum nu muncim, nu ştiu unde vom ajunge!”, a comentat Wagner.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă