15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFraudă la restaurarea monumentelor de patrimoniu

Fraudă la restaurarea monumentelor de patrimoniu

Mai mulţi funcţionari publici din Ministerul Culturii sunt anchetaţi pentru că ar fi acordat contracte frauduloase pentru cinci firme maramureşene. În cadrul anchetei a fost vehiculat şi numele unui senator democrat-liberal.

 

Aproape 2,2 milioane euro reprezintă valoarea contractelor frauduloase cu fonduri publice pe care cinci firme le-ar fi obţinut în urma unor licitaţii trucate, potrivit Poliţiei Române, care a efectuat ieri 14 percheziţii în Bucureşti şi Maramureş, în operaţiune fiind implicaţi şi ofiţeri ai SRI. Licitaţiile ar fi avut loc în august şi la începutul acestei luni, iar nouă persoane sunt suspectate de abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu. 

Surse citate de Mediafax susţin că în dosar este vorba de funcţionari ai Institutului Naţional de Patrimoniu. 

Printre reprezentanţii companiilor implicate s-ar număra şi fratele senatorului PDL Gheor-ghe Mihai Bârlea, potrivit portalului emaramures.ro. De altfel, Vasile Bârlea, de meserie restaurator, a recunoscut că a fost luat pentru audieri după ce oamenii legii au descins la sediul societăţii sale din Sighetu Marmaţiei. „Au venit la adresă. Mi-au spus că au o temă de cercetare şi că trebuie să facă verificări. Au controlat actele”, a menţionat parlamentarul democrat-liberal pentru publicaţia maramureşană.

Aceeaşi sursă susţine că firma SC Axa Reconst SRL din Sighetu Marmaţiei, care îl are ca acţionar pe fratele senatorului, a executat mai multe lucrări de consolidare-restaurare finanţate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare.  Cele mai multe lucrări sunt de strămutare a unor case şi biserici de lemn. Printre lucrările executate de firma sigheteană, multe sunt în  Gorj, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare. De asemenea, tot în Gorj a mutat biserica de lemn din satul Broşteniţa.

Pentru una dintre aceste lucrări, responsabilii societăţii controlate de fratele senatorului au fost cercetaţi penal, însă Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj s-a oprit pentru că nu a primit
expertiza de specia-litate.

Axa Reconst a participat şi la restaurarea unor monumente din lemn din Maramureş: biserica monument istoric cu hramul Sf. Nicolae (datată 1650) din Săliştea de Sus; două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571) şi una din Berbeşti (Moara lui Mois, datată la începutul secolului al XIX-lea).

Haşotti: „Cine a greşit să plătească”

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, în subordinea căruia se află Institutul Naţional al Patrimoniului, a declarat că directorul acestei instituţii i-ar fi răspuns că nu ştie nimic despre investigaţiile de ieri.„Ministerul nu are atribuţii privind derularea licitaţiilor, INP este singurul răspunzător pentru  acestea. Din punctul meu de vedere, fiecare răspunde în faţa legii pentru ce a făcut. Dacă au fost vinovaţi acei angajaţi, să răspundă în faţa organelor de anchetă”, a declarat ministrul Culturii, pentru Digi24.   

Cele mai citite

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă