4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialFost șef adjunct al IPJ Satu Mare, trimis în judecată pentru MITĂ

Fost șef adjunct al IPJ Satu Mare, trimis în judecată pentru MITĂ

Fostul inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare,Tăut Ioan Liviu, a fost trimis în judecată, întrucât este acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită, informează un comunicat al DNA.

În același dosar au fost trimiși în judecată și ofițerul de poliție în cadrul IPJ Satu Mare — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice,  Ioan Șaitoș, pentru luare de mită și favorizarea făptuitorului, și administratorul unei societăți comerciale, Tarr Atilla Csongor, acuzat de dare de mită în formă continuată (5 acte materiale) și spălare de bani (2 infracțiuni).

Citește și: Directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, trimis în judecată

În rechiztoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada 2013 – 2014, Tăut Ioan Liviu, în calitate de inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins și primit mai multe bunuri și beneficii materiale de la Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăți comerciale, pentru a-l ajuta să obțină o soluție favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăți administrate de acesta și de soția lui), dosar instrumentat de ofițerul de poliție Ioan Șaitoș.

Astfel, achetatorii susțin că ajutorul dat de Liviu Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar și asigurarea faptului că Ioan Saitos va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

În schimb, Liviu Tăut a beneficiat din partea lui Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite.

Astfel, în perioada iunie-septembrie 2013, Liviu Tăut a beneficiat de lucrări de reparații la un imobil deținut de socrul său, în valoare de 17.405 lei.

Lucrările au fost executate de o societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factură a fost achitată de Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale.

La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul lui Tăut ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

De asemenea, la data de 20 februarie 2014, Tăut a primit de la Tarr Atilla Csongor plata contravalorii unui autoturism second-hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea și înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1.000 de euro.

În schimbul acestui serviciu, Liviu Tăut i-a oferit informații din dosarul penal de evaziune fiscală și i-a promis că va discuta cu subordonatul său, Ioan Șaitoș, pentru ca acesta să propună o soluție favorabilă.

La data de 12 mai 2014, Tarr Atilla Csongor i-a plătit lui Liviu Tăut contravaloarea unei consultații efectuate la o clinică din Ungaria, precum și cheltuielile de transport.

În perioada septembrie 2013-martie 2014, Liviu Tăut a pretins și primit de la Tarr Atilla Csongor plata contravalorii unor componente auto și reparațiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deținută de soția lui Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.

Totodată, în luna iulie 2014, ofițerul de poliție Ioan Șaitoș a pretins și primit de la Tarr Atilla Csongor materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune.

Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a lui Ioan Saitos.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către Ioan Șaitoș, care a propus clasarea, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 9 octombrie 2014 și 28 februarie 2015, Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În acest dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparținând lui Tăut, până la concurența sumei de 17.405 lei și asupra unui bun mobil aparținând lui Ioan Șaitoș, până la concurența sumei de 5.883 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă