29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialEvazioniştii cu petrol din Argeş, trimişi în judecată de DNA pentru...

Evazioniştii cu petrol din Argeş, trimişi în judecată de DNA pentru prejudiciu de 9,6 milioane de euro

DNA a mai trimis în judecată o verigă dintr-o vastă reţea de evaziune cu produse petroliere, care ar fi fost conectată la reţeaua lui Racz Peter Attila, Ion şi Stelian Livadariu.

Reamintim că reţeaua RACZ, conectată la Oil Terminal Constanţa,  ar fi “alimentat ilegal” , prin evaziune, zeci de firme de profil atât din România, cât şi din Ungaria şi Bulgaria, după cum a dezvăluit România Liberă în 2011.

In acest ultim dosar au fost trimisi in judecată Nicolae Cătălin Cristea, administrator SC ECO OIL RECICLING SRL, Cristinel Lipoşeanu şi Ana Elena Cristea , sub acuzaţia de evaziune fiscală cu produse petroliere , prejudiciul fiind de 9,6 milioane de euro.

România Liberă a publicat un serial în exclusivitate despre reţeaua RACZ în iunie 2011 (“Afacerile gri-petrol”), unde, în convorbirile interceptate apărea şi “Împăratul ( afacerilor cu produse petroliere -nn) – Marian Iancu”, care s-ar fi intersat de anchetele din România liberă. De asemenea , în ancheta RL apărea şi fostul deputat PSD, Gabriel Bivolaru, care a reintrat în afaceri petroliere printr-un of-shore, după ce şi-a executat pedeapsa de 5 ani cu inchisoare pentru devalizarea BRD.

Racz şi mulţi dintre membrii reţelei au fost deja trimişi în judecată de DNA într-un dosar de evaziune şi spălare a circa 16 milioane de euro.

Acest ultim dosar, trimis luni în judecată, ar fi o verigă a reţelei Racz. În rechizitoriul de trimitere în judecată procurorii anticorupţie au reţinut următoarea stare de fapt: 

În calitate de administrator şi asociat al SC ECO OIL RECICLING SRL (punct de lucru Lunca Corbului, jud. Argeş), inculpatul Cristea Nicolae Cătălin, în perioada 1 ianuarie 2008 – 18 aprilie 2008, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a achiziţionat în regim suspensiv de la plata accizei materii prime constând în 16.567,13 tone păcurină şi 8.920,65 tone motorină şi a omis, în tot, să evidenţieze în actele contabile şi în declaraţiile depuse la organele fiscale operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate din livrarea păcurinei şi motorinei către două societăţi comerciale, disimulând aceste operaţiuni prin înregistrarea în contabilitatea societăţii a unor documente justificative falsificate (facturi fiscale, avize de însoţire, note de recepţie/cântărire), ce atestau livrări de produs lichid ecoterm de tip B (produs neaccizabil). Documentele privind livrările de produs ecoterm au fost falsificate de inculpaţii Lipoşteanu Cristinel şi Cristea Ana Elena.

În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpatul Cristea Nicolae Cătălin a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, constând în înregistrarea contabilă a unui număr de 22 facturi fiscale atestând operaţiuni nereale, producând prin această modalitate un prejudiciu în sumă de 1.039.500 lei (echivalentul a 279.435,4 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Prejudiciul total reţinut în cauză este în sumă de 32.531.756,26 lei (echivalentul a aproximativ 9.680.108,8 euro, calculat la cursul de schimb din perioada respectivă).

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului penal asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de către inculpaţi până la concurenţa sumei reprezentând valoarea prejudiciului.

Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova din cadrul A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în cauză. 

La data de 5 iunie 2013, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Cristea Nicolae Cătălin şi Lipoşteanu Cristinel pe un termen de 29 de zile.

La data de 3 iulie 2013, Curtea de Apel Piteşti a dispus cercetarea în stare de libertate a celor doi inculpaţi şi a luat faţă de aceştia măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o durată de 30 de zile. De asemenea procurorii au luat faţă de inculpata Cristea Elena Ana măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe un termen de 30 de zile.

 

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Premierul Ciolacu le-a oferit autografe copiilor, la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, în ziua de sâmbătă, 1 iunie 2024, la Palatul Victoria, unde le-a oferit autografe copiilor și s-a fotografiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă