24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialEşecul Nabucco, anunţat oficial de consorţiul Shah Deniz II

Eşecul Nabucco, anunţat oficial de consorţiul Shah Deniz II

Consorţiul Shah Deniz II din Azerbaidjan a anunţat oficial eşuarea proiectului Nabucco, potrivit b1.ro.

Nabucco Gas Pipeline International (GmbH) a luat cunoştinţă de decizia membrilor Consorţiului Shah Deniz II din Azerbaidjan de a selecta Conducta Trans Adriatica (TAP) ca rută de livrare a cantităţilor iniţiale de gaze către piaţa italiană.

Decizia a fost luată în urma unei competiţii între două pieţe, relatează EuroNews.com.

Reprezentanţii Nabucco au precizat că regretă faptul că noul traseu de gaze planificat către Europa nu va include cantităţile de 10 miliarde de metri cubi din zăcământul Shah Deniz II.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Citeşte şi Proiectul Nabucco a murit. De ce NU este o veste proastă pentru România

Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro.

Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria şi o capacitate mai redusă, de până la 24 miliarde metri cubi pe an. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Azerbaijanul era principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco.

Cele mai citite

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...
Ultima oră
Pe aceeași temă