16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialCutremur devastator în Japonia. Ce se întâmplă pe "centura de foc" a...

Cutremur devastator în Japonia. Ce se întâmplă pe “centura de foc” a Pacificului

Japonia, China, Insulele Solomon, Noua Zeelandă. O avalanşă de cutremure puternice s-a abătut asupra zonei Asia- Pacific, cunoscută ca una cu un ridicat risc seismologic. Multe dintre aceste evenimente au avut loc pe “centura de foc” a Pacificului, unde deplasarea plăcilor tectonice provoacă seisme şi o activitate vulcanică intensă. Cutremurul de vineri din Japonia care a avut loc la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, a avut o magnitudine de 8,8 pe scara Richter. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 20 de ani. O alertă de tsunami a fost emisă vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud.

10 martie: Regiunea Yunnan, China

Joi, 10 martie, a avut loc un alt cutremur în regiunea Yunnan din Sud-Vestul Chinei, având magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Au fost inregistrate 19 victime şi peste 170 au fost răniţi. Seismul a avut loc în apropierea frontierei cu Myanmar la ora locală 12.58 (06.58- ora României). Hipocentrul cutremurului s-a aflat la o adâncime de 34 de kilometri, potrivit institutului american de geofizică (USGS).

7 martie: Insulele Solomon

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a avut loc, luni, 7 martie, în Oceanul Pacific, în largul insulelor Solomon, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS). Cutremurul a avut loc la ora 00.09 GMT (2.09, ora României), la 133 de kilometri sud-est de capitala Insulelor Solomon, Honiara, şi la o adâncime de 30 de kilometri.

22 februarie: Dezastru la Christchurch, Noua Zeelandă

Cutremurul de acum două săptămâni din Noua Zeelandă, cu magnitudine de doar 6,3 pe scara Richter, a fost cel mai devastator cutremur din această ţară din ultimii 80 de ani. Oraşul Christchurch a fost aproape distrus, iar numărul de victime a fost de 166 de victime, conform ultimului bilanţ oficial. Cutremurul a fost deosebit prin faptul că a fost foarte aproape de suprafaţă, la numai 4 kilometri adâncime, iar impactul asupra oraşului a fost foarte puternic.

Pe de altă parte, specialiştii susţin că seismele din zona Asia Pacific au totuşi un efect pozitiv asupra plăcii tectonice din zona Europei, scăzând tensiunea, iar probabilitatea unui cutremur puternic în România reducându-se simţitor. “Zona aceasta va fi foarte activă până în 2022, ceea ce înseamnă că în partea europeană lucrurile vor fi mai liniştite”, a declarat recent Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizica Pământului.
Întrebat de Realitatea TV dacă există vreo legătură între zona Vrancea şi seismul devastator produs în Noua Zeelandă, Gheorghe Mărmureanu a declarat: “Nu. Din contră, este o situaţie favorabilă pentru noi”.

Noua Zeelandă este plasată în falia plăcilor tectonice din Pacific şi Oceania şi înregistrează circa 14.000 de cutremure în fiecare an, dintre care circa 100 – 150 au suficientă putere pentru a se face simţite.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...

Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei îndeamnă băncile italiene să plece din Rusia

Băncile italiene trebuie să pună punct afacerilor pe care le derulează în Rusia, pentru că rămânerea în această ţară creează o "problemă de reputaţie",...
Ultima oră
Pe aceeași temă