16 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCum să înveţi rapid pe ultima sută de metri

Cum să înveţi rapid pe ultima sută de metri

Unele lucruri sunt uşor de reţinut, în timp ce altele par aproape imposibil de memorat. De exemplu, îţi aminteşti cum să asamblezi un calculator, dar nu poţi să reţii lista de cumpărături. Nu e nimic în neregulă cu tine, acest lucru se întâmplă tuturor. Vestea bună este că există o serie de tehnici care te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti memoria.

Este mai uşor să memorezi un text, dacă îl împarţi în paragrafe mai mici şi poţi să reţii rapid un număr lung, dacă îl împarţi în grupuri de trei, patru sau cinci cifre. Probabil ai folosit această tehnică adesea fără să îţi dai seama, atunci când ai memorat numărul de telefon al unui prieten, o combinaţie de la un seif sau codul numeric personal. Dacă ai de memorat, de exemplu, o listă de cumpărături, grupează-le pe categorii. Ca să reţii mai multe cuvinte noi într-o limbă străină, grupează-le pe categorii precum meserii sau obiecte din casă.

Înţelege ce trebuie să memorezi

Înainte de a încerca să reţii o prezentare, trebuie să înţelegi informaţiile. O modalitate bună de a face acest lucru este de a realiza conexiuni între ceea ce citeşti şi ceea ce ştii deja. Dacă poţi raporta noile informaţii la ceea ce ştii, este mai uşor să le înveţi. De exemplu, înainte de a încerca să memorezi datele evenimentelor din istoria europeană, caută pe hartă unde au avut loc aceste evenimente. Memoria fotografică este foarte utilă.

Foloseşte scheme

Reprezentările grafice te ajută să organizezi informaţiile şi astfel să le reţii mai repede. Există mai multe tipuri de scheme: diagrama venn este utilă pentru comparaţii şi relaţii logice, poţi folosi schema de tip reţea pentru a prezenta un subiect principal cu mai multe detalii, schema cauză-efect te ajută să faci legătura între cauzele care au provocat un eveniment şi consecinţele lui, iar schema circulară poate fi utilizată pentru a reprezenta evenimente ciclice, ca de exemplu circuitul apei în natură.

Vizualizează informaţiile

Foloseşte hărţi, tabele, scheme şi imagini pentru a putea memora informaţiile, atunci când ai foarte mult de citit. Este, de asemenea, util să subliniezi ideile principale dintr-un text cu diferite culori ca să îţi fie mai uşor să recapitulezi ulterior informaţiile.

Utilizează asocieri

O altă tehnică eficientă de memorare rapidă este utilizarea asocierilor, adică legăturile mentale între două lucruri diferite, care ajută la identificarea unuia dintre ele. Cu cât asocierile sunt mai creative, cu atât memorarea este mai uşoară. Ţi s-a întâmplat, probabil, să te întâlneşti cu poştaşul pe stradă şi să îţi aminteşti că trebuia să expediezi urgent un colet. Poţi să foloseşti asocierea în mod deliberat atunci când nu poţi să reţii anumite informaţii.
Tehnica povestirii

Atunci când trebuie să reţii foarte multe informaţii, poţi să îţi imaginezi o poveste în care să incluzi punctele-cheie ale textului pe care trebuie să îl memorezi şi să le aranjezi într-o ordine logică. Poţi chiar să inventezi un cântecel sau o poezie ca să memorezi mai uşor. O idee bună este să îi povesteşti unui prieten ce ai reţinut. În felul acesta vei recapitula informaţiile şi îţi vei da seama dacă mai ai lacune.

Foloseşte acronime

Un acronim este un cuvânt format din primele litere dintr-o listă de cuvinte. Iată cum funcţionează tehnica: alege lista de cuvinte sau fapte pe care vrei să ţi le aminteşti şi pune-le într-o ordine, astfel încât primele litere din fiecare cuvânt să formeze un cuvânt real pe care atunci când îl spui să te ajute să reproduci toată lista de cuvinte. De exemplu ROGVAIV este un acronim care provine de la: Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet, cu ajutorul căruia se poate reţine mai uşor ordinea culorilor din curcubeu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă