O organizație neguvernamentală, născută în Italia și dezvoltată în România, propune o soluție inedită pentru a oferi orfanilor sărbători fericite. Clujenii și maramureșenii sunt invitați să ia acasă, pe perioada Sărbătorilor, precum și în lunile de vacanță, copiii care în alte condiții nu ar avea cum să se bucure de căldura unei familii.
De asemenea, cei care doresc să ajute copiii abandonați pot face acest lucru și prin “adopția la distanță”. Prin acest sistem, pot fi donați bani pentru susținerea copiilor, însă fără mai multă implicare din partea donatorilor, în afară de cea materială. “Suntem în căutare de voluntari. Dorim să funcționăm pe modelul Italiei, care are deja 80 de voluntari activi.
Sunt convinsă că vom găsi în acest oraș minunat persoane care să ne ajute”, a declarat Norina Peter, director SOS Bambini România. În acest moment, există cinci voluntari SOS Bambini la Cluj. La Sighet, SOS Bambini are patru specialiști, un logoped, un kinetoterapeut, un psiholog și o educatoare. Aceste persoane funcționează pe lângă casele de copii de stat. Echipa este coordonată de un psihiatru italian. În Italia, sunt peste 2.000 de susținători și 80 de voluntari activi.
Implicare în Transilvania
“La Cluj, am înființat SOS Bambini România în iulie anul trecut, iar obiectivul este de a dezvolta proiecte împreună cu oamenii, cu membrii comunității. A venit momentul să stimulăm voluntariatul, solidaritatea.
În acest moment, la Cluj avem două proiecte, unul cu Casa de copii de tip familial Maica Domnului și unul cu Casa Maria Gabriel, încercăm să susținem aceste case, pentru că știm că sunt private și trăiesc din donații, nu sunt susținute de stat. Ajutorul nostru este de natură educativă, psihologică, dar am ajutat, în trecut, cu tot ce a fost nevoie, cum ar fi schimbarea unui acoperiș sau a încălzirii centrale. Însă obiectivul nostru primar este să creștem acești copii frumos, să le dăm toate șansele de a fi copii normali, care pot să fie echilibrați și să aibă o viață normală, ca toți ceilalți, când vor fi mari.
Este foarte greu de atins aceste scopuri”, a spus Silvia Scialpi, președintele SOS Bambini, cu sediul central în Milano, organizația-mamă. Silvia Scialpi se află într-o vizită la Cluj, la cele două case de tip familial pe care le susține. În Casa de tip familial Maica Domnului sunt, în acest moment, nouă copii, cu vârste cuprinse între 2 ani și 4 luni și 7 ani. În Casa de tip familial Maria Gabriel sunt șapte copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, potrivit ClujToday.ro.