„Iniţiativă cetăţenească”. A nu se confunda această sintagmă cu limba de lemn transmisă funcţionărimii actuale de vremuri apuse. Cetăţenii cu iniţiativă sunt acea minoritate care nu renunţă la ideea de a-şi cere drepturile şi de a-şi apăra interesele prin toate mijloacele democratice.
Asta fac, de aproape un an, câteva sute de cetăţeni din cartierul bucureştean Drumul Taberei. Susţinuţi de ONG-ul Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), aceştia presează Primăria Sectorului 6 să transforme clădirea decrepită a cinematografului Favorit într-un centru cultural care să mai şi „încânte privirile” greu încercate de „gunoaie şi rebuturi”, după cum s-a exprimat un locatar din zonă.
Marţi, 31 mai, aproape 20 de reprezentanţi ai acestei „minorităţi cetăţeneşti” şi-au făcut loc în sala Consiliului Local din sectorul 6 şi au aşteptat. După un mini-concert susţinut de un grup de copii defavorizaţi din sector – pentru care primarul Cristian Poteraş s-a grăbit să anunţe că va plăti o excursie în Grecia -, după o bălmăjeală de proiecte de hotărâri – care au strânit inclusiv dezbateri despre gramatică şi frazare – şi după ce au fost ameninţaţi de preşedintele de şedinţă că vor fi „evacuaţi din sală” dacă vorbesc în nume propriu şi nu prin intermediul unui consilier local a venit şi rândul lor.
„Vrem să ştim ce, când şi cât”
Printr-o interpelare plasată pe ordinea de zi la sfârşitul şedinţei, Grupul de Iniţiativă Favorit i-a anunţat pe consilieri, pe viceprimar şi pe primar – mulţi dintre aceştia cu atenţia scăzută după o întâlnire de peste două ore – că vor să ştie clar ce se va întâmpla cu cinematograful lor.
Formularea exactă a fost mult mai doctă: „Conform legii accesului la informaţii publice – 544/2001 şi a legii transparenţei decizionale – 52/2003, solicităm răspunsul la următoarele întrebări: există un proiect tehnic pentru restaurarea cinematografului Favorit? Dacă da, care este bugetul estimat pentru acest proiect? Ce surse de finanţare s-au identificat? Care este calendarul pentru începerea şi terminarea lucrărilor? Amintim că, în conformitate cu ordinul 2701 din 30 decembrie 2010, Consiliul Local este obligat să informeze şi să consulte publicul în deciziile de amenajare a teritoriului şi urbanism”.
Mall-ul cultural european
Este al treilea pas pe care l-a făcut această „iniţiativă cetăţenească”. Au început pe 11 august 2010. Atunci, peste 500 de părinţi şi copii s-au adunat în faţa cinematografului într-o încercare de a arăta autorităţilor locale că acea zonă ar putea să fie una în care oamenii să se strângă pentru a se relaxa, şi nu o relicvă pustie a arhitecturii comuniste. 300 dintre cei prezenţi şi-au oferit semnătura pentru a demonstra că apelul lor este unul hotărât.
Coincidenţă sau nu, Primăria a venit ulterior cu o idee. Pe 25 noiembrie 2010, a convocat o conferinţă de presă, la care a invitat personaje cunoscute precum Radu Beligan, Marcel Iureş sau Alexandru Arşinel, în care a anunţat că cinematograful Favorit va lăsa locul unui „mall cultural european”.
Nu a urmat nimic concret, aşa că Grupul de Iniţiativă Favorit şi-a continuat acţiunile. Pe 19 mai 2011 a organizat o expoziţie fotografică în stradă. Autorii, şapte fotografi cu vârste între 13 şi 40 de ani, au surprins „starea deplorabilă” în care se găseşte cinematograful Favorit. Cu acest prilej s-au mai colectat câteva sute de semnături de susţinere şi s-au scris cărţi poştale cu mesaje către Primărie.
Primarul Poteraş: „Nu fiţi stresaţi, haideţi să vorbim”
Răspunsul primarului Cristian Poteraş a venit la şedinţa din 31 mai. „Aş vrea să mulţumesc acestui grup de iniţiativă pentru că este interesat de proiectul pe care l-am iniţiat noi”, îşi începea Poteraş cuvântarea, stârnind rumoare printre cei din Grupul Favorit. „Proiectul lor?!”, se întrebau între ei „favoriţii”.
Poteraş a continuat: „Despre Centrul Cultural Favorit vă pot spune că acum am iniţiat tema pentru a putea lansa licitaţia pe proiect. Sunt paşi foarte mărunţi, dar cerţi”. Indignarea „favoriţilor” se mai potolise. Iar primarul se apropia de sfârşit: „Ca să nu mai fiţi stresaţi, vă invit în fiecare săptămână să vorbim despre acest proiect. Să veniţi dimineaţa, pe la 9 – 9.30, să stăm de vorbă 5-10 minute. Vă garantez că o să vă spun absolut tot ce vreţi”.
Nu au obţinut răspunsul privind sumele sau calendarul proiectului, dar „favoriţii” pot să-i bată la uşă săptămânal primarului. Nimic nu e garantat, dar au răbdare. Şi, vorba cântecului, au cu cine: doi dintre membrii grupului de iniţiativă sunt eleve – una de 13 ani, alta de 15 ani. Împreună au strâns 600 de semnături pentru acest proiect. Şi, eleve fiind, au memoria antrenată de manualele şcolare româneşti. Aşa că nu vor uita promisiunea primarului.