22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialColet-capcană interceptat la Roma, la o săptămână de la explozia unui dispozitiv...

Colet-capcană interceptat la Roma, la o săptămână de la explozia unui dispozitiv similar

Un colet-capcană a fost interceptat joi la Roma în sediul unei agenţii Equitalia, organismul public însărcinat cu colectarea impozitelor, afectat deja de explozia unui dispozitiv similar săptămâna trecută, a anunţat presa italiană, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Coletul a fost predat specialiştilor din cadrul poliţiei, care au stabilit că acesta conţine un dispozitiv exploziv.

“Am fost sunaţi (joi) dimineaţa, după ce a fost descoperit un colet suspect. Îl analizăm în continuaren, iar pentru moment putem spune că din el a ieşit puţin praf închis la culoare”, a declarat pentru AFP serviciul de presă al poliţiei din Roma.

Vinerea trecută, directorul general al Equitalia a fost rănit, într-un sediu al acestui organism, de explozia unui colet-capcană, a cărui trimitere a fost revendicată de organizaţia anarhistă italiană FAI (Federazione Anarchica Informale).

Plicul-capcană conţinea un mesaj din partea FAI, şi anume “nu te sinucide, răzvrăteşte-te: moarte cămătarilor”.

În urmă cu opt zile, o scrisoare-capcană care conţinea un exploziv puternic i-a fost adresată, la Frankfurt, lui Josef Ackermann, preşedintele Deutsche Bank, cea mai importantă bancă germană, dar a fost detectată la timp.

Luni, o scrisoare-capcană adresată ambasadorului Greciei la Paris, expediată din Italia, a fost dezamorsată la ambasada greacă din capitala franceză.

Corriere della Sera scrie în ediţia online că examinarea prafului din pachetul descoperit joi este “pozitivă”, confirmând că este vorba despre un colet-capcană. Plicul “ar semăna” cu cel care a explodat vinerea trecută, adaugă publicaţia.

Coletul expediat la Frankfurt a fost, de asemenea, revendicat de FAI, care comite acest tip de acţiuni în Italia încă din anii 2000, vizând, între altele, administraţii, personalităţi, carabinierii, poliţia, universităţi, închisori şi ambasade.

Într-un mesaj de revendicare scris de mână în italiană şi introdus în scrisoarea-capcană, organizaţia evoca “trei explozii împotriva băncilor şi bancherilor, nişte căpuşe şi nişte lipitori”, anunţa atunci poliţia germană.

FAI a trimis o scrisoare-capcană şi Băncii Centrale Europene (BCE), în 2003, dar fără să producă victime.

Pe 21 decembrie 2003, la Bologna, în zona central-nordică a Italiei, în două bene de gunoi au explodat două bombe, la mai puţin de 100 de metri de locuinţa lui Romano Prodi, la vremea respectivă preşedinte al Comisiei Europene (CE).

Şase zile mai târziu, tot la Bologna, Prodi primea un colet incendiar adresat soţiei sale, care a luat foc în timp ce îl ţinea în mână, dar fără să îl rănească.

La începutul lui 2004, trei pachete conţinând explozivi au fost adresate unor lideri din cadrul Parlamentului European (PE), iar în lunile şi anii care au urmat FAI a continuat atacurile la adresa membrilor forţelor de ordine, fără să producă victime.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă