22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCNVM introduce un nou actor pe piaţa de capital: agentul de distribuţie...

CNVM introduce un nou actor pe piaţa de capital: agentul de distribuţie al unităţilor de fond

“Apare astfel un nou actor pe piaţa de capital, care va distribui titluri de participare ale fondurilor de investiţii în numele unui singur SAI. Iniţial aceştia vor fi doar persoane fizice, care vor avea o relaţie contractuală cu societatea de administrare şi vor fi înregistraţi la CNVM”, a explicat Radu Toia, director în cadrul CNVM, citat de Mediafax.

Toia a adăugat că în curând şi persoanele juridice vor putea deveni agenţi de distribuţie, referindu-se la agenţii de pensii, de credite sau de asigurări, dar acest lucru se va întâmpla după unele discuţii între CNVM şi celelalte autorităţi de reglementare.

Agenţii de distribuţie nu vor putea să preia cash de la clienţi pentru preluarea ordinelor de subscriere şi nici ordinele de răscumpărare, acestea urmând să fie realizate tot prin intermediul SAI.

Totuşi, o noutate în cadrul noilor completări ale regulamentului 15, administratorii de fonduri vor putea să preia ordine de subsciere prin telefon, ca în cazul ordinelor de tranzacţionare la bursă.

În noul fascicul ce vizează modificarea regulmentului 15, CNVM uşurează şi regulile ce vizează publicitatea pe care o fac societăţile de administrare, acestea nemaifiind obligate să trimită la Comisie orice material publicitar şi în acest fel să aştepte un termen de 7 zile pentru aprobare. Responsabilitatea în cazul materialelor publicitare va reveni în urma acestei dispuneri de măsuri controlului intern al SAI.

CNVM dă undă verde în această dispunere de măsuri fondurilor specializate în investiţiile imobiliare, urmând ca evaluatorii imobiliari să se înregistreze în registrul Comisiei. Arbitrul pieţei impune totuşi o restricţie, ca metoda de evaluare să nu fie modificată timp de trei ani, pentru a evita eventualele discontinuităţi în ceea ce priveşte calculul activului net.

“Suntem convinşi că, deşi în acest moment piaţa imobiliară nu arată prea bine, fiind în scădere sau într-o perioadă de stagnare, este un moment bun pentru apariţia fondurilor imobiliare”, a spus Toia.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă