19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCine le-a pus gând rău revoluţionarilor

Cine le-a pus gând rău revoluţionarilor

George Costin, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a fost implicat într-o acţiune eşuată de mituire, derulată vineri la sediul Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou”, unde Costin a fost preşedinte până la numirea sa ca demnitar. Revoluţionarii susţin că ar fi vorba de o adevărată conspiraţie.

Avocaţii lui George Costin susţin că în după-amiaza zilei de 5 ianuarie, revoluţionarul Viorel Pelin ar fi venit la Asociaţia „Metrou” pentru a achita 6.000 lei, banii prevăzuţi într-un contract de reprezentare pentru reînnoirea certificatelor de revoluţionari. Potrivit avocatului Gabi Păun, Pelin ar fi intrat în biroul preşedintelui asociaţiei şi ar fi vrut să-i dea banii direct lui Costin. Acesta i-ar fi spus să meargă să lase banii la casierie. Pelin ar fi insistat, dar în cele din urmă s-a dus la casierie, a lăsat banii, a primit chitanţa şi a plecat. La scurt timp au apărut echipele de anchetatori de la DNA Piteşti, coordonate de procurorul Radu Sevastian, care au început percheziţia. Ulterior, din proprie iniţiativă, George Costin s-ar fi dus la DNA, unde a predat contractele de reprezentare ale membrilor asociaţiei de revoluţionari, contractele cu avocaţii precum şi cotorul chitanţierului, pentru a proba astfel legalitatea primirii banilor.

Ce spune revoluţionarul Pelin

Viorel Pelin ne-a declarat că în acea zi s-a dus la sediul asociatiei pentru a plăti o parte din banii conveniţi prin contract. „Era plata conformă contractului de reprezentare avocaţială. Când s-a hotărât preschimbarea certificatelor de revoluţionari, asociaţia noastră a hotărât să angajeze avocaţi să se ocupe de documentaţie. Asociaţia a încheiat contractele cu avocaţii, iar membrii asociaţiei au încheiat contracte de reprezentare. Potrivit acestui contract, fiecare membru, după ce primea banii cuveniţi de la stat (circa 1,5 miliarde de lei vechi-n.n.) , plătea cota de circa 12.000 lei. În acea zi eu m-am dus să plătesc cota fratelui meu vitreg. După ce am plătit, am primit chitanţa, m-am dus la metrou cu intenţia de a pleca acasă, în Slatina. În staţia de metrou am fost oprit de procurori, băgat în maşină şi dus apoi la sediul DNA, unde am dat o declaraţie şi apoi am plecat acasă”. Viorel Pelin a fost şeful filialei „Aviaţia Utilitară Băneasa” din cadrul Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou”.

Ce spune DNA

„La sediul Asociaţiei de revoluţionari „Decembrie 1989 Metrou” a avut loc o percheziţie. În acest dosar s-a început urmărirea penala „in rem” (deci, nu împotriva unei anumite persoane n.r.) pentru fapte de corupţie. În acest stadiu al anchetei nu pot fi făcute publice mai multe amănunte”, se arată în comunicatul DNA.

Teoria conspiraţiei: Distrugerea documentelor şi compromiterea lui Costin

Suspiciunile cu privire la ipoteza potrivit căreia se încearcă distrugerea documentelor asociaţiei pentru stoparea anulării certificatelor de revoluţionari dobândite ilegal de înalţi ofiţeri şi magistraţi au fost alimentate de un incident petrecut în urmă cu două săptămâni, susţine Doru Marieş. Mai precis, în ziua incendiului de pe 28 decembrie 2010, izbucnit în sediul Asociaţiei 21 decembrie 1989. Când au ajuns pompierii, incendiul era deja stins de portar şi de Mărieş. În procesul de constatare pompierii au scris că de vină ar fi fost priza. Mărieş a contestat raportul pompierilor şi afirmă că incendiul a izbucnit la o distanţă de circa doi metri de priză, în dreptul unor grinzi arse. Pe 30 decembrie, Mărieş a insistat pentru trimiterea unei echipe de experţi, care a venit abia pe 4 ianuarie 2011. Surse din cadrul ISU spun că ar fi vorba de incendiere intenţionată, iar priza „nu este cauza, ci un efect al incendiului”. Acum, pentru a se muşamaliza constatarea eronată din ziua incendiului, în raport s-au înscris trei ipoteze şi anume: incendiu provocat de priză; un muc de ţigară care a ars mocnit toată noaptea şi incendierea intenţionată. Prima ipoteză a fost deja înlăturată, totuşi a rămas în raportul de constatare „deoarece pompierii nu pot elimina o cauză consemnată în procesul verbal deoarece acest lucru poate fi făcut doar de criminalişti”, spun surse ISU.

Doru Mărieş susţine ipoteza incendierii intenţionate, deoarece în acel birou erau toate dosarele revoluţiei, din care multe acte ţinute la secret de Parchet, iar pe biroul preşedintelui se aflau circa 100 de dosare pentru contestarea unor înalti ofiţeri care au ucis în decembrie 1989, dar au primit certificate de revolutionar. Între cei vizaţi se află şi adjunctul procurorului general Tiberiu Niţu, fost ofiţer MApN, care în decembrie 1989 ar fi dat ordine de deschidere a focului, soldat cu victime. Acţiunile de contestare demarate de Mărieş erau susţinute şi de Costin, şeful SSP, care ar putea anula certificate de revoluţionar începând cu data de 6 ianuarie 2001 (până la acea dată le facea o comisie parlamentară). Mărieş nu exclude posibilitatea ca apropiaţi ai acestor ofiţeri contestaţi să fi făcut şi denunţurile la DNA impotriva lui Costin.

Cele mai citite

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Marcel Ciolacu despre altercația dintre Florin Roman și Dan Vîlceanu: E de cascadorii râsului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, în cadrul conferinței de presă de la Ankara, despre bătaia din Parlament între doi foști miniștri PNL, Florin...
Ultima oră
Pe aceeași temă