26.1 C
București
sâmbătă, 6 iulie 2024
AcasăSpecialCe-i aşteaptă pe românii care muncesc în Spania

Ce-i aşteaptă pe românii care muncesc în Spania

Restricţiile impuse de autorităţile spaniole pentru accesul românilor pe piaţa muncii din Peninsulă ar putea fi ridicate mai devreme decât au estimat ibericii. Comisia Europeană (CE) va putea cere oricând Spaniei să renunţe la restricţiile pentru lucrătorii români, înainte de 31 decembrie 2012, data anunţată de iberici, conform unor surse de la Bruxelles citate de Mediafax.

Comisia va putea cere Spaniei să prezinte trimestrial rapoarte despre piaţa muncii, după care ar urma să vină solicitarea de ridicare în totalitate sau parţial a restricţiilor. De asemenea, se va putea decide dacă măsurile se vor aplica la nivelul întregii ţări sau doar în unele regiuni.

Primul raport de monitorizare va trebui prezentat de Spania până la sfârşitul acestui an, iar autorităţile române vor putea face evaluări proprii pe care să le trimită la CE. Poziţia oficială a Comisiei va fi prezentată în cursul zilei de azi.

Noile informaţii vin pe fondul declaraţiilor făcute recent de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, care se aştepta zilele trecute ca reprezentanţii Comisiei Europene să aibă o abordare nuanţată atunci când vor analiza decizia Spaniei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii. „Cei de la Bruxelles nu cred că vor accepta o decizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la o decizie nuanţată prin care Comisia Europeană să-şi păstreze controlul şi monitorizarea”, a spus Lăzăroiu. Responsabilul român a precizat că, deşi Spania şi-a propus să reanalizeze restricţiile la sfârşitul anului 2012, este totuşi posibil ca peste câteva luni să fie redeschise anumite sectoare de activitate.

Lăzăroiu a mai declarat recent că măsurile de restricţionare vor fi ridicate înainte de 2014, când toate statele UE vor trebui să-şi liberalizeze piaţa muncii. 

300.000 este numărul aproximativ de români care lucrează în Spania cu contract de muncă înregistrat.

Cele mai citite

Două avioane F-16, ridicate în aer după un atac cu drone la granița României

Ministerul Apărării a anunțat sâmbătă că, în urma unor noi atacuri rusești asupra unor obiective din Ucraina, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Ciolacu noi promisiuni: Fără vize în SUA, dublă cetățenie în Spania și intrare terestru în Schengen

Până la sfârșitul anului nu vom mai avea vize pentru Statele Unite, vom avea dublă cetățenie în Spania și din punctul meu de vedere,...

Fanii CSA au încurajat Corvinul, pentru a experimenta cum e să fii de partea unei formații cu șanse de promovare cândva

Peluza Sud, suporterii echipei care joacă pentru a se afla în treabă, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) Steaua București, au venit să susțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă