Primaria municipiului Timisoara a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie litigiul privind dreptul de proprietate asupra terenului pe care este construit celebrul imobil "Casa cu Atlanti", considerat monument istoric. Decizia instantei ar putea anula toate tranzactiile din ultimii 11 ani, care au facut obiectul vanzarii acestei mult-disputate cladiri. Prin decizia civila 1069 din 20 februarie 2007, instanta suprema a respins toate recursurile declarate in cauza, dispunand ca st-atul roman sa redevina proprietar.
"Si cladirea a revenit in proprietatea statului, nu numai terenul. Aceasta este importanta pentru ca este monument istoric reprezentativ pentru Timisoara. Este o adevarata victorie a juristilor nostri, dupa mai bine de 10 ani de procese. Urmeaza sa facem demersurile pentru preluarea cladirii", a declarat, pentru "Romania libera" primarul Gheorghe Ciuhandu. Succesul este cu atat mai mare cu cat, la instanta suprema, juristul Primariei, Sorin Chira, l-a avut ca adversar pe fostul ministru liberal al Justitiei Valeriu Stoica.
Paradoxal, in timp ce edilii locali jubileaza la gandul ca pretioasa cladire trebuie sa revina in patrimoniul statului, celelalte parti implicate in litigiu afirma ca victoria este doar partiala, fiind vorba doar despre recuperarea terenului de 2.186 de metri patrati, nu si a cladirii.
La ora actuala, cladirea are 25 de chiriasi, iar pretul acestei proprietati pe piata imobiliara este de aproximativ 5 milioane de euro cu tot cu teren.
Avocata Bisericii Ortodoxe Sarbe, Snejana Opris, a declarat ca decizia ICCJ se inscrie in linia normalitatii, in lumina noilor reglementari legislative conforme cu normele Uniunii Europene. "Problema este insa doar partial rezolvata", a mai precizat avocata, in conditiile in care mai exista un proces pe rol, in care Biserica isi revendica drepturile asupra acestei cladiri.
Pe de alta parte, juristii actualului proprietar, SC Indus SRL, afirma ca, de fapt, decizia instantei supreme nu schimba cu nimic situatia actuala a cladirii: "societatea nu este afectata, intrucat are inscris in Cartea Funciara dreptul de proprietate asupra cladirii".
Proprietate de 5 milioane de euro
Situata in centrul Timisoarei, pe strada Victor Vlad Delamarina, cladirea a fost abuziv inclusa, in 1996, in patrimoniul societatii comerciale "Termovest", aflata acum in faliment. In acelasi an, ea a fost vanduta catre omul de afaceri Mujea Marcelini. Acesta a consolidat imobilul si, in 2003, dupa ce a iesit din inchisoare, unde a ispasit o condamnare pentru evaziune fiscala, l-a revandut cu suma de 1,5 milioane de euro unei firme de afaceri imobiliare, respectiv SC Indus SRL.
In tot acest timp, Comunitatea Ortodoxa Sarba, mostenitorul de drept al Fundatiei "Makry Stoikovici", odinioara proprietara cladirii, s-a batut cu morile de vant prin instante.
Traseul pe care procesul de revendicare al "Casei cu Atlanti" l-a avut in instante ilustreaza mai bine decat oricare tratat de drept toate transformarile legislative din Romania ultimilor 17 ani.
Batalia pe care Comunitatea Ortodoxa Sarba continua sa o dea in instanta vizeaza, de fapt, primul proprietar, "Termovest". Un cerc vicios din care cu greu se va mai putea iesi, mai ales ca, in prezent, SC Termovest SA practic nu mai exista, fiind declarata falimentara.