22.1 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSocialUn grup de activiști pro-Palestina a instalat în semn de protest mai...

Un grup de activiști pro-Palestina a instalat în semn de protest mai multe corturi în campusul Universității București

Un grup de activiști, care se identifică pe rețelele sociale cu numele „Solidaritate România-Palestina”, a instalat mai multe corturi în campusul Universității București, anunțând un „protest pașnic al studenților bucureșteni împotriva genocidului” din Gaza, potrivit stiripesurse.ro.

Mai multe postări pe contul de Facebook „Solidaritate România-Palestina” includ sloganul „De la râu la mare”. Acest slogan este considerat antisemit deoarece face referire la dispariția statului evreu. Folosit încă din anii 1960 de mișcările naționaliste palestiniene, precum Organizația pentru Eliberarea Palestinei, și ulterior de mișcarea terorist-islamistă Hamas, sloganul a generat controverse și critici.

Militanții pro-Palestina și-au instalat corturile într-un spațiu situat lângă rectoratul Universității București din Șoseaua Panduri. Acțiunea lor urmărește să atragă atenția asupra conflictului din Gaza și să exprime solidaritatea cu poporul palestinian.

Poziția Universității București
În replică la inițiativa activiștilor, Universitatea București a emis un comunicat în care precizează că instituția are doar doi studenți înmatriculați din Palestina și nici unul din Israel. De asemenea, Universitatea subliniază că are încheiat un singur parteneriat cu o instituție de învățământ superior din Statul Israel, în cadrul Programului Erasmus+, dintr-un total de 498 de parteneriate Erasmus+.

„Potrivit Cartei UB, Universitatea din București nu poate fi implicată politic, inclusiv în politica externă a României și în politica internă a altor state”, se arată în comunicatul instituției.

Acest protest se înscrie într-un val de manifestații similare care au avut loc în ultimele săptămâni la mai multe universități din SUA și Europa, unde studenții au exprimat opinii și nemulțumiri legate de conflictul din Gaza.

Sute de persoane la un protest pro-palestinian în Piaţa Universităţii din Bucureşti

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la un protest pro-palestinian în Piaţa Universităţii din Bucureşti, fără a se înregistra incidente, potrivit agerpres.ro.

Participanţii au fluturat steaguri palestiniene şi au scandat lozinci precum: “Opriţi măcelul”, “Jos ocupaţia” sau “Free Palestine”.

Ei au precizat că sprijină civilii blocaţi în Fâşia Gaza şi nu organizaţia teroristă Hamas.

Accesul la protest s-a făcut printr-un filtru al Jandarmeriei. Au fost prezenţi cetăţeni palestinieni, dar şi cu origini siriene sau turce.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ucraina, la EURO 2024, cu România, precum PNL în coaliția cu PSD: inexistentă pe teren

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, lucrează din greu să-și contureze o imagine de președinte-jucător, constatând un oaresce dor...

Nicușor Dan e pe val… în marea formată la Piața Unirii

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, e pe val, după ce a reușit să obțină și un al doilea mandat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă